Uncategorized

Συγκεντρώσεις αύριο στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΝΕΡΟ 1

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Πριν στεγνώσουν τα δάκρυα για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, που δολοφονήθηκαν στο βωμό της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η κυβέρνηση χωρίς ντροπή, συνεχίζει στον εγκληματικό δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των κοινών – δημόσιων αγαθών και υποδομών.

Τη Δευτέρα 20/3/2023 η κυβέρνηση θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.

Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.

Η διαφαινόμενη γενίκευση της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης του τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων (πιθανότατα και της αποκομιδής) θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ανεξέλεγκτες καταστάσεις όσον αφορά την τήρηση κανόνων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Το τι σημαίνει η παράδοση του τομέα των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα το βλέπουμε ήδη στον τομέα της ανακύκλωσης που τη διαχειρίζονται ιδιώτες και οι επιδόσεις της χώρας είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Το βλέπουμε στη διαιώνιση του μοντέλου των φαραωνικών έργων και λειτουργιών μέσω ΣΔΙΤ που εδώ και μισό αιώνα τρέφουν το τέρας των εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών στην Φυλή και έχουν μετατρέψει τη Δυτική Αττική σε απόπατο του λεκανοπεδίου.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτών αγαθών θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να απειλούν και να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για ακόμα πιο συμφέροντες όρους όπως ακριβώς έγινε και με τις αμαρτωλές συμβάσεις του εξοπλισμού τηλεδιοίκησης στα τρένα που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές.

Η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών λειτουργιών και υποδομών είναι έγκλημα

OXI ΣΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Συγκέντρωση : Δευτέρα 20 Μαρτίου 18.00 κεντρική πλατεία Καρδίτσας.
Ούτε Σταγόνα στα δολοφονικά αρπακτικά!!!
Το Νερό δεν είναι εμπόρευμα.
ΜΠΛΟΚΟ : Στο πολυνομοσχέδιο .
Στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων και κοινωνικών αγαθών.
Στην καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει την λεηλασία της φύσης και της ζωής
ΈΞΩ ΟΙ ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού και την διαχείριση των αποβλήτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού – όπως επισημαίνεται – θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στα Χανιά από τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΧ, ενώ τη στήριξη τους στην αντίδραση αυτή εκφράζουν πρωτοβάθμια σωματεία στην πόλη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά τις επανειλημμένες στάσεις εργασίας, των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Χανίων και Βορείου Άξονα, τις προηγούμενες εβδομάδες, με μοναδικό αίτημα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό, καθώς και τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του νερού.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο εργαζομένων θα συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ ΔΕΥΑ, ενώ καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να δώσουν το παρόν στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 /3/23 και ώρα 8.30 πμ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΧ, στις Μουρνιές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων έγιναν εμφανείς με τις πρόσφατες ολέθριες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και καθώς και της ενέργειας με τις αυξήσεις του κόστους που επέφερε σε όλα τα επίπεδα.

Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο επιχειρήθηκε να περάσει τις μέρες του ανείπωτου πένθους που σκόρπισε το δυστύχημα, εισάγεται τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, παρά τις επίσημες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων και παρόχων ύδατος.

Ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω ΡΑΑΕΥ.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου των ΔΕΥΑ ΟΤΑ Ν. Χανίων».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Παράλληλα, το επικείμενο νομοσχέδιο καταδικάζουν σωματεία στα Χανιά, ζητώντας την απόσυρσή του και “να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό κι όχι εμπόρευμα”.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.
Με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί  τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης. Τις συνέπειες αυτή της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη.
Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.
Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Ενώνουμε τη φωνή μας με το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση νερού.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο το λαό.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του
  • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων
Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων Χανίων
Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων
Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Χανίων
Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδ. Εκπαίδευση Χανίων».

 

 

You may also like

syllipsi xeiropedes 1 e1574180697934 Uncategorized

Δυτική Αχαΐα: Τον αναζητούσαν από την Ρουμανία, κρυβόταν στην Αχαγιά – Είχε καταδίκη 7,5 ετών στην “πλάτη” του…

Σύλληψη αλλοδαπού που αναζητούνταν με ένταλμα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις Συγκεκριμένα: Συνελήφθη, χθες ...

Comments are closed.