Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design

Facebook
Twitter
vuitton-gehry-gamme-768x768

Aπό τα πορσελάνινα άνθη που δημιούργησε ο φημισμένος οίκος πορσελάνης Lladró για την Loewe μέχρι το φιλοτεχνημένο από τον Νταλί Le Roy Soleil της Εlsa Schiaparelli, αυτά τα αρώματα φυλάσσονται σε μπουκάλια που θεωρούνται έργα τέχνης.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Photo:eBay

Yves Saint Laurent, Opium
Για τον κόσμο της αρωματοποιίας, ο Pierre Dinant είναι ο μεγάλος δάσκαλος του ντιζάιν, «ο άνθρωπος με τα 1.000 μπουκάλια» όπως τον αποκαλούν. Από το Εternity του Calvin Klein μέχρι το Eau Sauvage του Dior, στην 50χρονη καριέρα του έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο εμβληματικά μπουκάλια αρωμάτων. Ένα από τα ωραιότερα σχέδια του ήταν για το Opium του Yves Saint Laurent, το 1977. Το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από το iro, την παραδοσιακή ιαπωνική θήκη στην οποία οι σαμουράι φύλαγαν φάρμακα, βότανα και όπιο, και η απόχρωσή του θυμίζει την λάκα της ασιατικής τέχνης.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Photo: www.perfumebottlesauction.com

Elsa Schiaparelli, Le Roy Soleil
Aποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίδας fashion designer και του Salvador Dali, το άρωμα κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 2.00 κομματιών το 1946. Το φαντασμαγορικό μπουκάλι σχεδιάστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και κατασκευάστηκε από τον οίκο Baccarat. Σχέδια πουλιών δημιουργούν ένα trompe-l’oeil πρόσωπο στo καπάκι με τον ήλιο, ενώ το μπουκάλι απεικονίζει έναν βράχο που τον χτυπούν τα κύματα. Πηγή έμπνευσης ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ’, γνωστός και ως «Βασιλιάς Ήλιος». Δεν ήταν η πρώτη φορά που η πρωτοπόρα σχεδιάστρια συνεργάστηκε με τον Dali. Tο 1936 είχε σχεδιάσει μια θήκη για compact πούδρα που απεικόνιζε ένα καντράν τηλεφώνου.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Photo: www.kenzousa.com

Unidentified Fragrance Object, Kenzo
Ένα μίνι έργο τέχνης δια χειρός Ron Arad που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2009 στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης No Discipline του διάσημου Bρετανο-Ισραηλινού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα. Ο Kenzo είχε αναθέσει στον Αrad να σχεδιάσει ένα μπουκάλι που σπάει με τους παραδοσιακούς κώδικες και το αποτέλεσμα ήταν ένα φινιρισμένο στο χέρι γλυπτό από το κράμα μετάλλου Zamak, σε limited edition 1.000 κομματιών.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Courtesy of Louis Vuitton

Les Extraits, Louis Vuitton
Το 2015, ο βραβευμένος με Pritzker Frank Gehry σχεδίασε ένα μπουκάλι για τη συλλογή αρωμάτων Les Extraits της Louis Vuitton. «Ήθελα να προσεγγίσω το έργο από μια γλυπτική σκοπιά» δήλωσε ο Kαναδο-Αμερικανός αρχιτέκτονας. Για το καπάκι του μπουκαλιού, πήρε ένα φύλλο αλουμινίου και το σμίλεψε μεταμορφώνοντας το σε «τσαλακωμένο» λουλούδι. Ο Gehry ήθελε το σχήμα να ενσωματώνει την ιδέα της ιστιοπλοΐας, αποτελώντας μια συνέχεια του κτιρίου του Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι που έχει σχεδιάσει ο ίδιος και το οποίο αποτελείται από δώδεκα κυρτά «πανιά» κατασκευασμένα από 3.600 γυάλινα πάνελ.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Chanel No5
Το μπουκάλι του θρυλικού αρώματος που κυκλοφόρησε το 1921 και σχεδιάστηκε από την Coco Chanel και τον Γάλλο αρωματοποιό ρωσικής καταγωγής Εrnest Beaux, έναν αιώνα μετά παραμένει έμβλημα κομψότητας. H Chanel αψήφησε την τάση της εποχής για περίτεχνα, στολισμένα μπουκάλια και επέλεξε ένα μπουκάλι με τετράγωνη σιλουέτα, στρογγυλεμένες γωνίες και λευκή ετικέτα, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο του σχεδιασμού αρωμάτων. Οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές του που αντανακλούν τον σχεδιασμό της περίφημης Place Vendome, του χάρισαν το 1954 μια θέση ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Συλλεκτικά αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία του design
Photo: www.perfumesloewe.com

Loewe 001 Woman, Loewe Agua Drop, Loewe Earth
H πεμπτουσία της υψηλής δεξιοτεχνίας μέσα την συνεργασία μεταξύ δύο εμβληματικών ισπανικών brand, της Loewe και της Lladró. Η δεύτερη δημιούργησε πώματα για τρία από τα αρώματα της συλλογής Βοtanical Rainbow σε περιορισμένη έκδοση. Αντλώντας έμπνευση από τη φυσική ομορφιά και τον συμβολισμό των λουλουδιών, το χειροποίητο γαρύφαλλο -το εθνικό λουλούδι της Ισπανίας- της Lladró είναι σχολαστικά διαμορφωμένο πέταλο προς πέταλο, καθένα με το δικό του διακριτικό χρώμα: λευκό για το 001 Woman, μπλε για το Agua Drop, ροζ για το Εarth. Tα καπάκια συνοδεύουν τα αναγνωρίσιμα πολύχρωμα μπουκάλια που σχεδίασε ο δημιουργικός διευθυντής της Loewe, Jonathan Anderson.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top