Σε κοινό μέτωπο για τη δημιουργία κέντρων επιστροφής μεταναστών εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν η Ελλάδα, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.
Τα λεγόμενα «Return Hubs» θα προορίζονται για άτομα που εισήλθαν παράτυπα στην ΕΕ, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν οριστικά, ωστόσο η επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους καθίσταται αδύνατη.
Αν και οι χώρες υποδοχής δεν έχουν «κλειδώσει» επίσημα, μεταξύ των βασικών σεναρίων που προκρίνονται έντονα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται αφρικανικά κράτη, όπως η Ρουάντα και η Ουγκάντα.
Άμεση επιδίωξη των πέντε εταίρων είναι να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, με ορίζοντα να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον μία τέτοια δομή ακόμη και μέσα στο 2027.
Μετά τη σχετική συνάντηση εργασίας στην Κοπεγχάγη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι οι επαφές με πιθανούς διεθνείς εταίρους εμβαθύνονται και γίνονται ολοένα πιο παραγωγικές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για οριστική κατάληξη στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα πέντε κράτη-μέλη θα αναλάβουν πλήρως τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων, προσφέροντας παράλληλα στις χώρες που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν τα κέντρα πακέτα οικονομικής στήριξης, εμπορικές συνεργασίες και στοχευμένα κίνητρα.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


