ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για να… «ξεφουσκώσετε» μετά το Πάσχα

kokkina auga pasxa
Το Πάσχα οι διατροφικές ατασθαλίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ιδιαίτερα τη φετινή γιορτινή περίοδο, που ο κορωνοϊός μας κράτησε και πάλι μέσα στα σπίτια μας, το φαγοπότι ήταν ακόμα μεγαλύτερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επόμενες μέρες, όπως είναι φυσικό και επόμενο, μας βρίσκουν φουσκωμένους και δυσκίνητους και μερικοί εύκολοι τρόποι για να απαλλαγούμε γρήγορα από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα είναι οι ακόλουθοι:

Επιστροφή στις φυτικές ίνες

Μάλλον έλειψαν πολύ από τα εορταστικά τραπέζια όπου πρωταγωνιστής ήταν το κρέας και τα αυγά. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, τώρα να επιστρέψετε σε μια πιο ελαφριά διατροφή, με πολλές σαλάτες, φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να λάβετε τις φυτικές ίνες που ενδεχομένως στερηθήκατε τις προηγούμενες ημέρες. Οι φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, χωνεύονται δύσκολα και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ το έντερό μας τις χρειάζεται και βοηθούν πολύ στη χοληστερίνη και τη δυσκοιλιότητα.

Ενυδάτωση

Τις προηγούμενες ημέρες πιθανότατα καταναλώσατε υπερβολικές ποσότητες νατρίου λόγω κρέατος, αλλά και αλκοόλ, που σημαίνει ότι η αφυδάτωση και η κατακράτηση υγρών πιθανότατα να σας έχουν χτυπήσει την πόρτα. Εξασφαλίστε ότι από εδώ και πέρα, τα 6-8 ποτήρια νερό θα γίνουν καθεστώς στην καθημερινότητά σας, τα οποία σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενυδατικών φρούτων και λαχανικών θα ενισχύσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας και μακροπρόθεσμα θα μειωθεί και η κατακράτηση.

Αποφύγετε το κρέας και τα λιπαρά

Μάλλον θα συμφωνήσετε ότι καταναλώσατε μέσα σε 2-3 ημέρες αρκετό κρέας για τον επόμενο μήνα. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, φροντίστε να κρατήσετε το κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά του εκτός του πιάτου σας, μιας και είχατε υπερφόρτωση τις προηγούμενες ημέρες και επιβαρύνατε αρκετά τον οργανισμό σας. Εκτός του κρέατος, καλό θα ήταν να αποφύγετε και τα γαλακτοκομικά, τα γλυκίσματα, τα τσουρέκια κ.ο.κ. Μπορείτε να λάβετε την πρωτεΐνη σας από τροφές όπως κινόα, τόφου, όσπρια, ταχίνι, ξηρούς καρπούς.

Μειώστε αλάτι και ζάχαρη

Το αλάτι και η ζάχαρη υπήρξαν σε υπερβολή στη διατροφή τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, με αποτέλεσμα να νιώθετε ένα πρήξιμο στο σώμα σας, είτε από κατακράτηση υγρών λόγω του αλατιού, είτε από υπερκατανάλωση ζάχαρης και δημιουργίας λίπους. Αποφύγετε, λοιπόν, να προσθέτετε έξτρα αλάτι και ζάχαρη στο φαγητό και πείτε «όχι» σε γλυκά και αλμυρά σνακ.

Μην ξεχνάτε την άσκηση

Μήπως οι διακοπές που προηγήθηκαν σας βρήκαν αρκετά χαλαρούς και ξαπλωμένους, με μόνη δραστηριότητα το… φαγητό; Ώρα να σηκωθείτε και πάλι από τον καναπέ και να βάλετε λίγο περπάτημα/τρέξιμο/άσκηση/κίνηση στην καθημερινότητά σας. Θα βοηθήσει και στη λειτουργία του εντέρου, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας και σίγουρα θα συμβάλλει στο να αποβάλλετε περιττό λίπος που ενδεχομένως προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ