ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Παράθυρο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Facebook
Twitter
Νέα εκκίνηση στη δημόσια συζήτηση για το αμφιλεγόμενο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού έδωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι εναντιώθηκαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. 

Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος που αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές του Τμήματος Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ στο απορριπτικό σκεπτικό τους αφήνει, ωστόσο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, «ανοιχτό» παράθυρο για την επέκταση της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα τμήματα και μονάδες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές, βάσει του οποίου απέρριψαν την αίτηση υπηρετούντων στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών που ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό τους επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον, εξαιτίας της ανάγκης να είναι ακώλυτη η λειτουργία του Σώματος της ΕΜΑΚ.

«Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19. Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής», επισημαίνουν οι δικαστές.

Άλλωστε σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις Συνταγματολόγων η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική, ωστόσο, «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top