ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στα νησιά Γκαλαπάγκος: 2.000 γαλόνια ντίζελ στο βυθό από ναυάγιο

MvpXjEBE 1068x575 1
Περισσότερα από 47 βαρέλια ντίζελ βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών Γκαλαπάγκος του Ισημερινού όταν ανατράπηκε το ιδιωτικό καταδυτικό πλοίο Albatroz. Οι τέσσερις επιβαίνοντας διασώθηκαν, ωστόσο η βύθιση του πλοίου σήμανε οικολογικό συναγερμό το Σάββατο.

Η επιφανειακή κηλίδα από τη διαρροή καυσίμου, ήδη επεκτείνεται στα ανοικτά του νησιού Σαντα Κρουζ του Ειρηνικού, που απέχει 600 μίλια από τον Ισημερινό. Πλωτά φράγματα απλώθηκαν για να συγκρατήσουν τη ρύπανση ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα περιοριστεί η διαρροή από το βυθισμένο πλοίο.

Τα νησιά του Δαρβίνου, όπως ονομάζονται τα Γκαλπάγκος είναι καταφύγιο για μοναδικά είδη στον πλανήτη και από το 1978 είναι προστατευόμενη Φυσική Κληρονομιά από την UNESCO.

Υπολογίζεται ότι το 97 τοις εκατό των ερπετών των Γκαλαπάγκος και το 80 τοις εκατό των χερσαίων πτηνών του αρχιπελάγους είναι μοναδικά στον πλανήτη..

Η βύθιση του πλοίου ντίζελ έρχεται μόλις μήνες αφότου ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο αύξησε κατά σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μίλια την προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Η επέκταση του θαλάσσιου καταφυγίου γύρω από το αρχιπέλαγος ήταν το πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε στην περσινή Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα(COP26) στη Γλασκώβη για τη δημιουργία υποθαλάσσιου διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν θαλάσσια είδη που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα Γκαλαπάγκος ανακηρύχθηκαν το 1978 ως η πρώτη Φυσική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ