ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση Αναγνωστοπούλου-Μάρκου με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών

Facebook
Twitter
Αυλαία πέφτει φέτος και για το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα αλλά και ως μάθημα γενικής παιδείας, μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς διδασκαλίας του στα Λύκεια της Ελλάδας, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον  Ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις».

Είχε προηγηθεί ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά,  η χωρίς καμία επιστημονική ή παιδαγωγική αιτιολόγηση κατάργηση τριών ακόμα μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών. Συγκεκριμένα καταργήθηκαν αιφνιδίως: το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία (γενικής παιδείας, Β Λυκείου), το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, Β Λυκείου) και το μάθημα επιλογής Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ενώ μειώθηκε κατά μία ώρα και το μόνο μάθημα Κοινωνικών Επιστημών το οποίο παραμένει στα Ελληνικά Λύκεια (Πολιτική Παιδεία, Α Λυκείου).Έτσι η Ελλάδα, χώρα γέννησης της δημοκρατίας,  ήδη από φέτος θα διδάσκει στα Λύκειά της μόνο ένα δίωρο μάθημα πολιτικής  παιδείας.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου ΠΕ 78 (Νομικοί, Πολιτικοί Επιστήμονες, Κοινωνιολόγοι) πρόκειται για την πιο βίαιη και ισοπεδωτική παρέμβαση εναντίον των Κοινωνικών Επιστημών, η συμβολή των οποίων στη διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησης είναι απόλυτα αναγκαία και επιβεβλημένη.

Ο εξοστρακισμός αυτός  των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο συνιστά επίσης την επί της ουσίας εξαφάνιση ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου από τη Δημόσια Εκπαίδευση, με υπεράριθμους σχεδόν όλους τους εκπαιδευτικούς του, αφού δεν θα διδάσκουν πλέον και στην καλύτερη περίπτωση παρά μόνο  2 ώρες Α΄ ανάθεσης  στην Α Λυκείου, από 15 ώρες σε όλο το Λύκειο,  κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Βουλευτές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι το Υπουργείο όφειλε και  μπορούσε να διατηρήσει το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών, με δικαίωμα επιλογής  ανάμεσα στα Λατινικά και την Κοινωνιολογία, ανάλογα με τη σχολή στην οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Όφειλε επίσης και μπορούσε να διατηρήσει, ως διακριτά διδασκόμενα αντικείμενα, τα μαθήματα εκείνα τα οποία υλοποιούν και μεταλαμπαδεύουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στη νέα γενιά.

Η κατάργηση όλων των παραπάνω επιστημονικών αντικειμένων  λογίζεται ως  οπισθοδρόμηση, μια αναχρονιστική και βαθύτατα συντηρητική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία απαξιώνει ένα ευρύτατο σύνολο Κοινωνικών Επιστημών και οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στον εξοστρακισμό του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  τόνισαν ότι στέκονται αρωγοί και στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών  του κλάδου ΠΕ 78, για την επαναφορά όλων των καταργηθέντων μαθημάτων  τους  στο Λύκειο, καθώς και της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top