Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με Χάρις στο Δουβλίνο για την νέα Ευρώπη που αλλάζει

Facebook
Twitter
pierrakakis-simon-sinantisi

Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στο Δουβλίνο έφερε στο επίκεντρο μια συζήτηση υψηλής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Η συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ιρλανδικής Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Σιμόν Χάρις επιβεβαίωσε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Ιρλανδίας και τη βούληση για στενή συνεργασία στις κρίσιμες προκλήσεις που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο κέντρο των συνομιλιών βρέθηκε η προετοιμασία των επερχόμενων Προεδριών της ΕΕ, καθώς η Ιρλανδία θα αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και η Ελλάδα το αντίστοιχο διάστημα του 2027.

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης, με στόχο τη δημιουργία μιας συνεκτικής ατζέντας που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αλλά και το ψηφιακό ευρώ.

Ο Υπουργός παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον ρόλο της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.

Ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για την πρωτοβουλία «Μίτος», αναδεικνύοντας τη συμβολή της χαρτογράφησης και απλοποίησης διοικητικών διαδικασιών στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών των δύο χωρών από τις κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνουν δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιστρέφουν στην κοινωνία και στηρίζουν τη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον όμιλο Euronext στον οποίο συμμετέχει και το Χρηματιστήριο του Δουβλίνου. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ενισχύει την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Στο τραπέζι τέθηκαν και η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι εκθέσεις Draghi και Letta και οι προτεραιότητες του ECOFIN ενόψει των επερχόμενων προεδριών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή