ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση μίας ώρας είχαν Μητσοτάκης – Ερντογάν – «Ζεστό και φιλικό κλίμα» μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

mitsotakis erdogan

Μία ώρα και δέκα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για “ζεστό κα φιλικό κλίμα”.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, αποτελούταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωσαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

mitsotakis erdogan300 scaled mitsotakis erdogan200 scaled

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε με τα διαδικαστικά και το πώς θα γίνεται η διερμηνεία, μεταξύ των δύο πλευρών.

Δείτε τη στιγμή της άφιξης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο “Τουρκικό Σπίτι”, δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας. Ωστόσο, “αγκάθι” θεωρείται το γεγονός ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε εντός των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την αναγνώριση δυο κρατών στην Κύπρο κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Πάντως, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντήσει ήδη δυο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, και τώρα στη Νέα Υόρκη.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, διεμήνυσε ότι “με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν”.

You may also like

Comments are closed.