ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι είπε στην “Πολιτεία” ο Αντιπρύτανης Π. Δημόπουλος, για Εθελοντισμό και Κλιματική κρίση

Facebook
Twitter
του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης και Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στην «Πολιτεία» και στο “Politeianews.gr” για τον εθελοντισμό και την κρισιμότητα του, αλλά και για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντισμού που πριν λίγες μέρες διεξήχθη στην Πάτρα.

Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο εθελοντισμός μπορεί να δράσει συνεκτικά” και ότι “η ευημερία κατακτιέται βαθμιαία από ενωμένες και αλληλέγγυες δυνάμεις που αγωνίζονται για την επίτευξη κοινωνικά δίκαιων στόχων». Αλλά και επισημαίνοντας, ότι: «παρατηρείται ένα σημαντικό κενό που αφορά την αποδοχή του εθελοντισμού ως κουλτούρα και τρόπο σκέψης».

Μίλησε επίσης και για την Κλιματική Κρίση. Σημειώνοντας πως: «Αν και οι στατιστικές είναι απογοητευτικές, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, καθώς αναλαμβάνονται πλέον δράσεις για το κλίμα”. Η

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Π. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 2
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Π. Δημόπουλος

 

Κύριε Δημόπουλε, πότε, πώς και με ποια στόχευση “γεννήθηκε” η ιδέα της διοργάνωσης του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εθελοντισμού;

Η ανάληψη της πρωτοβουλίας διεξαγωγής του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, σε συνέργεια με τις εθελοντικές μας ομάδες, αντανακλά την αντίληψη μας για κινητοποίηση του δημιουργικού πνεύματος των φοιτητών μας που εθελοντικά προσφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος της Πανεπιστημιούπολής μας, εδώ όπου κινούνται, σπουδάζουν και απολαμβάνουν την φοιτητική τους ζωή.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί και να προβληθεί:

  • α) το εθελοντικό έργο που παράγεται από τις ζωντανές δυνάμεις του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου κυρίαρχος είναι ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων των φοιτητών),
  • β) η σημασία του εθελοντισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως κινητήρια δύναμη συνοχής και αλληλεγγύης της κοινωνίας,
  • γ) τί μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ως μια καλά οργανωμένη κοινωνία πολιτών, έτσι ώστε να τονιστούν οι αξίες και τα οφέλη του υγιούς εθελοντισμού.

Οι δράσεις προέρχονται από φοιτητές που διαθέτουν όρεξη για δημιουργία, μεράκι καθώς και αγάπη για προσφορά.

Η προώθηση των αξιών του εθελοντισμού, η εξωστρέφεια του εθελοντικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με την διασύνδεση του με την κοινωνία σε μια δύσκολη εποχή λόγω της πληθώρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, κατά την οποία το εθελοντικό έργο και η προσφορά είναι ανεκτίμητη σε πολλούς τομείς.

Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του Συνεδρίου ήταν μία άριστη επιστροφή στις δια ζώσης συναντήσεις. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η πανδημία επηρέασε αισθητά και αυτές τις δράσεις. Κλόνισε την επικοινωνία και την διάδραση σε πραγματικό χώρο και χρόνο.

 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν επιχειρούσαμε να “μετρήσουμε” την δυναμική του εθελοντισμού στη σημερινή εποχή, πόσο απέχουμε απ’ τον ιδεατό στόχο και τι πρέπει να κάνουμε για να καλύψουμε το κενό που πιθανώς υπάρχει ακόμα;

Η καταγραφή της δυναμικής του εθελοντισμού και κατ’ επέκταση του πολύτιμου έργου των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πέρασμα των ετών σε ευρωπαϊκό, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Για την ακρίβεια, μια τέτοιου τύπου καταγραφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της μέτρησης των ανθρωποωρών που χαρίζονται απλόχερα από τον κάθε εθελοντή για ένα πιο όμορφο, κοινωνικά δίκαιο και αειφόρο “αύριο”. Ωστόσο, παρατηρείται ένα σημαντικό κενό που αφορά την αποδοχή του εθελοντισμού ως κουλτούρα και τρόπο σκέψης, μερικές φορές από το ίδιο το κοινωνικό σύνολο.

Είναι βέβαια σαφές ότι ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας του εθελοντισμού που στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη, δεν οδηγεί και δεν θα πρέπει να οδηγεί σε φαινόμενα εκμετάλλευσης. Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να έχουμε εκτεταμένα φαινόμενα κάλυψης των υφιστάμενων κενών της πολιτείας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, μέσω του εθελοντισμού, ο οποίος εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Π. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 3

Κύριε Δημόπουλε, θα επαναλάβω το ίδιο ερώτημα σε σχέση με την περιβαλλοντική μας συνείδηση, ανεξαρτήτου ηλικίας. Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε; Σε μια εποχή, μάλιστα, ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών στην κλιματική κατάσταση;

Η περιβαλλοντική συνείδηση κάθε ατόμου καλλιεργείται τόσο από την οικογένεια, όσο και μέσα από το σχολείο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στην θεμελίωση βασικών αξιών σχετικά με την προστασία του Πλανήτη, την βιωσιμότητα αναφορικά με την εξασφάλιση πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι αλλά σπαταλιούνται αδιάκοπα και ανορθολογικά. Στις μέρες μας, έχουν γίνει βήματα για την εκπαίδευση κυρίως των νέων.

Επιπλέον, διοργανώσεις όπως το εν λόγω Συνέδριο αλλά και αντίστοιχες δράσεις που έχουν ως άξονα εργασίας το περιβάλλον είναι άκρως υποστηρικτικές για την κατανόηση των σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και θα συνεχίσουν να μονοπωλούν αρνητικά το ενδιαφέρον αν δεν πράξουμε αναλόγως, και μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης.

 

Οι έρευνες που γίνονται τί δείχνουν αναφορικά με το κλίμα και τις αλλαγές – συνέπειες και επιπτώσεις στο μέλλον, κύριε Δημόπουλε;

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε εκ νέου τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Έχει σημασία να δώσουμε τις συνδέσεις με άλλα κρίσιμα ζητήματα και την αναζήτηση λύσεων.

Η κλιματική αλλαγή-κρίση και η αειφόρος ανάπτυξη έχουν πολλαπλούς δεσμούς που αντικατοπτρίζονται σε δύο κυρίαρχες μετασχηματιστικές συμφωνίες που έχουν υιοθετηθεί από τα Κράτη το 2015:

  • α) η Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και
  • β) η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι η Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα  που μας προσφέρουν τροφή, φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευημερία, φιλτράρουν τον αέρα και το νερό, συμβάλουν στη διατήρηση μιας κλιματικής ισορροπίας, βοηθάνε στη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους, στην επικονίαση και την γονιμοποίηση των καλλιεργειών.

Αν και οι στατιστικές είναι απογοητευτικές, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, καθώς αναλαμβάνονται πλέον δράσεις για το κλίμα. Η ανάληψη ισχυρής δράσης για το κλίμα όχι μόνο θα βοηθήσει στην άρση των επιπτώσεων, αλλά θα έχει και σημαντικά οφέλη για την αειφόρο ανάπτυξηγια τη βελτίωση της υγείας, τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και την ενίσχυση των οικογενειών.

Ωστόσο, δεν αρκεί γιατί η κρίση βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση είναι αλληλένδετες. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της ξηρασίας, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, ενώ η απώλεια και η μη βιώσιμη διαχείριση της φύσης αποτελούν με τη σειρά τους βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.  Όμως, όπως και οι κρίσεις, έτσι και οι λύσεις τους είναι αλληλένδετες. Η φύση είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…

 Ποιο θεωρείτε ως κυρίαρχο μήνυμα, που πιστεύετε ότι πρέπει όλοι μας να συγκρατήσουμε και να το μετατρέψουμε σε “οδηγό” της καθημερινότητας μας;

Το κυρίαρχο μήνυμα που απορρέει από μία τέτοιου είδους διοργάνωση είναι ότι ο εθελοντισμός μπορεί να δράσει συνεκτικά και να συσπειρώσει τους πολίτες μιας κοινωνίας, όταν υπάρχει κοινό όραμα και πάθος για την επίτευξή του. Οι συνέργειες αναδεικνύουν τις συνεκτικές δυνάμεις της κοινωνίας που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών της σε μεγάλα θέματα, όπως η υγεία, όπου απαιτείται αλληλεγγύη.

Θέλαμε και ελπίζουμε ότι αυτό επιτεύχθηκε, το μήνυμα να διαχυθεί στην κοινωνία από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα συνεχίσουμε προωθώντας ακόμη περισσότερο τις εθελοντικές πράξεις/δράσεις χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας.

Και μην ξεχνάμε ότι η ευημερία κατακτιέται βαθμιαία από ενωμένες και αλληλέγγυες δυνάμεις που αγωνίζονται για την επίτευξη κοινωνικά δίκαιων στόχων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 2

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top