ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Χειρότερες οι επιπτώσεις για τους ευάλωτους στη μετά – Covid εποχή

pottakis
Από τις αρχές του 2020 κατέστησαν εμφανείς οι δυσανάλογα επαχθείς επιπτώσεις που η πανδημία επιφέρει ή με τις οποίες απειλεί ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ή ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά. Η έκτακτη αυτή κατάσταση έφερε στο προσκήνιο ως προτεραιότητα την υποχρέωση ευλόγως προσαρμοσμένης μέριμνας στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των πληττόμενων ομάδων ή προσώπων.

«Εκτιμάται ότι οι προκλήσεις θα ενταθούν περαιτέρω όσο βαθύτερη θα είναι η οικονομική ύφεση που αναμένεται στη μετά-COVID εποχή και η πίεση που θα ασκηθεί τόσο στην παροχική διοίκηση όσο και στις εργασιακές σχέσεις» επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Αφύλαχτη διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη, και προσθέτει: «Απαιτείται συνεκτική πολιτική και συντονισμένες δράσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση των δυσμενέστερων επιπτώσεων».

Στη συνέντευξη του, ο Συνήγορος του Πολίτη αποτυπώνει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα για τις ευπαθείς ομάδες -εργαζόμενες/ους γονείς, εργαζόμενες/ους με παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία, διαβιούσες/ντες σε καταυλισμούς, σε κέντρα υποδοχής, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άστεγες/ους, ηλικιωμένες/ους, χρονίως πάσχουσες/οντες- για τις οποίες χρειάστηκε ειδικός σχεδιασμός και μέριμνα.

Ένα μεγάλο μέρος από τις 951 αναφορές που υποβλήθηκαν από πολίτες κατά τη διάρκεια του 2020, συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν (ειδικές άδειες, άδειες ειδικού σκοπού, αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, μέτρα πρόληψης της πανδημίας και συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς Ρομά, σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κ.λπ.).

Στις εργατικές διαφορές, που διαβιβάστηκαν από το ΣΕΠΕ, το νέο στοιχείο σχετίζεται με καταγγελίες και αφορούν καταχρηστικές απολύσεις ή μεταβολές που επήλθαν σε εργαζόμενες/ους που έλαβαν ειδικές άδειες. Ο Συνήγορος έλαβε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση μητέρων μετά την επιστροφή από άδεια ειδικού σκοπού ή την καταχρηστική θέση σε αναστολή εγκύων, ιδίως κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

You may also like

Comments are closed.