Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology & Community Health» αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ των ακανόνιστων προτύπων ύπνου και του αυξημένου κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι ακόμη και τα άτομα που κοιμούνται τις συνιστώμενες ώρες τη νύχτα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους εάν δεν διατηρούν σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 72.269 ενήλικες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, που δεν είχαν ιστορικό σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Για τη μέτρηση της κανονικότητας του ύπνου, οι συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας για μια εβδομάδα, δημιουργώντας έναν δείκτη κανονικότητας ύπνου (SRI).
Με βάση το IRS, οι εθελοντές ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες: κανονικό, μέτρια ακανόνιστο και ακανόνιστο ύπνο.
Για οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα αρχεία υγείας των συμμετεχόντων για να εντοπίσουν περιστατικά όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου είχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούσαν σταθερά προγράμματα.
Όσοι είχαν μέτρια ακανόνιστο ύπνο αντιμετώπιζαν αύξηση του κινδύνου κατά 8%.
Η έρευνα ανέδειξε ένα ουσιαστικό σημείο: ο ύπνος μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα, αν και συνιστάται, μπορεί να μην είναι αρκετός για την προστασία της καρδιάς εάν τα προγράμματα ύπνου είναι ασυνεπή.
Τα ακανόνιστα προγράμματα μπορεί να απορυθμίσουν το βιολογικό ρολόι, παρεμποδίζοντας σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η παραγωγή ορμονών και ο καρδιακός ρυθμός.
Το εύρημα υπογραμμίζει ότι η κανονικότητα στις ώρες ύπνου και αφύπνισης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ξεπερνώντας συχνά τη σημασία του αριθμού των ωρών ύπνου.