ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σύννεφα στην οικονομία: Κάμψη εξαγωγών, μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα

Facebook
Twitter
oikonomia exagoges
Ανησυχίες προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών, που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι συνθήκες αγοράς για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Προβληματίζει η εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς το έλλειμμα αυξάνεται και η τάση παραμένει ανοδική.

 

Οπως διαπιστώνεται, οι ελληνικές εξαγωγές επηρεάζονται από γεωπολιτικές εξελίξεις και γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κλπ. Ομως η επίδραση αυτή  είναι σχετικά περιορισμένη και η παρατηρούμενη κάμψη των εξαγωγών αποδίδεται πρωτίστως σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σε αδυναμίες των επιχειρήσεων.

Παρά τη μικρή αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές τον Μάιο, συνολικά στο πεντάμηνο είναι μειωμένες κατά 4,5% (σε 20,97 δισ. ευρώ από 21,95 δισ. ευρώ πέρυσι) και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει διευρυνθεί.

Το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε σε 14,42 δισ. ευρώ από 12,54 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2023.
Τον Μάιο η εικόνα βελτιώθηκε πρόσκαιρα, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες εξαγωγές πετρελαιοειδών. Χωρίς αυτά, οι εξαγωγές μας ήταν πάλι μειωμένες κατά 6,2%.

Οπως επισημαίνεται σε αναλύσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), το ανησυχητικό είναι ότι μειώνονται οι εξαγωγές σε 6 από τις 9 βασικές κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εξαγωγές πετρελαιοειδών (+37,1%), οι οποίες όμως συνοδεύονται από αντίστοιχες εισαγωγές και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αντισταθμίζονται στο εμπορικό ισοζύγιο.

Θετικό πρόσημο είχαν οι εξαγωγές στα τρόφιμα (+4,6% από τον περυσινό Μάιο), καθώς και στις πρώτες ύλες (+10,3%).
Σημαντικά συρρικνωμένες εμφανίζονται στις άλλες βασικές κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν μεγάλο κομμάτι του εξαγωγικού τζίρου: Βιομηχανικά προιόντα -7,4%, χημικά -3,4%, μηχανήματα -9,3%, διάφορα βιομηχανικά -3%.

Ανάλογη κάμψη παρατηρείται και στις μικρότερες σε συνολική αξία εξαγωγές των κατηγοριών Πρώτες Ύλες -2,9%, λάδια (κυρίως ελαιόλαδο) -47,4%

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top