ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο τετ-α-τετ με τον Ερντογάν

mitsotakis erdogan
Με χαμηλούς τόνους, ευδιάκριτα χαραγμένες τις «κόκκινες» γραμμές αλλά και ενισχυσμένη διπλωματική θωράκιση, η Αθήνα μπαίνει σταδιακά στους ρυθμούς της νατοϊκής Συνόδου και στον «αστερισμό» της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Για την κυβέρνηση, το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια ευκαιρία για να γίνει ένα παραπάνω βήμα στις διμερείς σχέσεις που θα φέρει πιο κοντά τον βασικό στόχο: «Ένα ήρεμο καλοκαίρι».

Όπως και η τελευταία επαφή του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Δεκέμβριο του 2019, θα φιλοξενηθεί στο τερέν του ΝΑΤΟ. Πίσω από τις πόρτες που θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, θα βρεθούν μόνοι τους οι δυο ηγέτες και θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα

Όπως προϊδέασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταδώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το διπλό μήνυμα ότι «κλειδί» για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε, μάλιστα, και τις προϋποθέσεις: «Η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός στο Ταγίπ Ερντογάν, φιλοτεχνείται από σειρά αποφάσεων στον καμβά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως υπογράμμισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος:

«Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου».

You may also like

Comments are closed.