ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Αποκλειστικό: “Άναψαν” οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι περιπτώσεις Τεμπονέρα και Μωραΐτη

.jpg

Του Αχιλλέα Ροδίτη

«Άναψε» περαιτέρω τις συζητήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια, την προηγούμενη εβδομάδα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για την πρόσφατη «κρυφή» συνάντηση στην Ηλεία μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (συμμετείχαν στελέχη της παλιάς φρουράς και νεότερης πτέρυγας από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ) και ορισμένων ΚΙΝΑΛιτών, όπου η κυρίαρχη ατζέντα στην «τράπεζα» ανταλλαγής απόψεων περί του γενικότερου πολιτικού σκηνικού ήταν η χάραξη πολιτικής εν όψει των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 στην περιοχή.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για τη μυστική συνάντηση του Πύργου «άναψε» τις συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Μια συζήτηση η οποία δεν περιορίστηκε σε ένα γενικόλογο πλαίσιο καταγραφής ιδεών, αλλά επικεντρώθηκε στην ουσία, με ανάπτυξη ονοματολογίας. Κι αυτό διότι βουλευτές κι άλλα στελέχη πρώτης γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμούν ότι από τώρα πρέπει να βρεθεί ο «ιδεατός» σχηματισμός δυνάμεων που θα αυξήσει τις ελπίδες νικηφόρας συμμετοχής.

Βουλευτές των τριών νομών της δυτικής Ελλάδας υποστηρίζουν ότι όχι μόνο «δεν είναι νωρίς» αλλά αντιθέτως επιβάλλεται να επιλεγεί έγκαιρα η κατεύθυνση πάνω στην οποία άπαντες θα δουλέψουν με συνέπεια και ενότητα.

Είναι δε ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί η δήλωση στην «Πολιτεία» ενός εκ των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προερχόμενου από τη Δυτική Ελλάδα, ότι: «Είναι απαγορευτικό να συνεχίσουμε να είμαστε πρώτο κόμμα στους τρεις νομούς αλλά να έχουμε αυτή την εμφάνιση που είχαμε το 2019 στις περιφερειακές εκλογές».

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μεταξύ των βουλευτών του κόμματος από την Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με σκοπό «να διαμορφωθεί μία αυτόνομη παράταξη, μια συλλογικότητα». Αλλά προηγουμένως πρέπει να επιτευχθεί ανώτερη συμφωνία σε επίπεδο αρχών και ιδεολογικής προσέγγισης.

Ακόμα πιο σημαντικό και μεγαλύτερης καθοριστικής σημασίας είναι η ανάγκη της σύγκλισης των δύο τάσεων που επικρατούν: Η πρώτη, προέρχεται από την παλιά φρουρά στελεχών που αναζητούν έναν αριστερόστροφο επικεφαλής και η δεύτερη, η οποία εκφράζει το «νέο αίμα» του κόμματος, το προερχόμενο από το Κέντρο, που προωθεί την άποψη πως πρέπει να αναζητηθούν διέξοδοι στην κατεύθυνση μιας συνεργασίας του Κέντρου και της Αριστεράς.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για το θέμα της «κρυφής συνάντησης» στην Ηλεία, αναδεικνύει άκρως σημαντικές ειδήσεις.

ΤΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Η πρώτη, αφορά το ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (και το οποίο σκιαγραφήθηκε στο προηγούμενο φύλλο). Πρόκειται για τον γιο του αείμνηστου ήρωα μαθηματικού Νίκου Τεμπονέρα, Διονύση (φωτογραφία). Η «είδηση», σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ότι αμέσως μετά την πολιτική μάζωξη, ο δικηγόρος – εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε για το ότι το όνομά του προωθείται από τοπικά στελέχη του κόμματος για να ηγηθεί ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις περιφερειακές εκλογές του 2023 και ρωτήθηκε αναφορικά με τις δικές του προθέσεις.

Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο ίδιος «έκοψε» τον δρόμο σε κάθε τέτοια σκέψη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα.

Η δεύτερη «είδηση», αφορά την περίπτωση την περίπτωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού Θάνου Μωραΐτη (φωτογραφία). Ήταν ο δεύτερος στον οποίο προτάθηκε το ίδιο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απάντησή του ήταν: «Αν ήμουν νεότερος μπορεί και να το επιχειρούσα», προφανώς παραπέμποντας στην άποψη ότι χρειάζεται ο σχηματισμός μιας ομάδας ηλικιακά μικρότερης που θα παρακινήσει εμφαντικά το ενδιαφέρον στους νέους της περιοχής και το παραγωγικό δυναμικό της.

Δυο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα θεωρούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η προοπτική να τεθεί επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού, ενόψει του 2023, μια γυναίκα.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποθαρρύνθηκαν για την περίπτωση Μωραΐτη, ισχυριζόμενοι ότι η απάντησή του δεν κλείνει ερμητικά τις πόρτες αλλά αφήνει έστω και μικρά περιθώρια για το μέλλον.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η τρίτη «είδηση» σχετίζεται με την άποψη που προωθούν τουλάχιστον δύο βουλευτές του κόμματος από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και αυτή είναι η προώθηση μιας γυναίκας υποψήφιας για την Περιφέρεια, εκτιμώντας ότι μπορεί μιας τέτοια εναλλακτική να αποτελέσει ριζική τομή για την Δυτική Ελλάδα και να «φέρει» άλλον αέρα στις περιφερειακές εκλογές του 2023.

Η τέταρτη «είδηση» αφορά αυτό που ήδη έγραψε την περασμένη Δευτέρα η «Πολιτεία» σχετικά με την περίπτωση πρώην βουλευτή και αυτοδιοικητικού αιρετού από την εποχή ΠΑΣΟΚ ο οποίος παραμένει στο ΚΙΝΑΛ ωστόσο κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βλέπουν σε αυτόν μια ελπιδοφόρα λύση στην ατζέντα των περιφερειακών εκλογών. Στο πνεύμα, πάντα, της συνεργασίας της Κεντροαριστεράς.

Είναι, όμως, άποψη που συναντά πολέμιούς της μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι προβάλλουν τον ισχυρισμό πως είναι ανάγκη να προωθηθούν πρόσωπα και σχηματισμοί με αριστερόστροφο προφίλ και προπαντός όχι ταυτισμένα με παλαιότερες θέσεις ευθύνης που κατά την γνώμη τους έχουν επιφέρει και την φυσιολογική φθορά.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση ένα είναι το βέβαιο. Ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους τρεις νομούς συζητούν σε σταθερή βάση για το θέμα, όπως επίσης και για την ατζέντα που αφορά στους μεγάλους Δήμους των τριών νομών. Όπου κι εκεί έχει αρχίσει η ονοματολογία με τα ονόματα να πέφτουν «βροχή» χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο.

You may also like

Comments are closed.