ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμπάνια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σύνθημα “ο μήνας δεν βγαίνει…”

unnamed

O μήνας δεν βγαίνει…

Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τους. Στην ενεργειακή και οικονομική κρίση που ζούμε οι αριθμοί είναι μάρτυρες της οριζόντιας διάλυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι μάρτυρες του «θανάτου του εμποράκου» που επιστρέφει ξανά δέκα χρόνια μετά – πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό, όμως, συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα;», θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Και σε αυτό οι αριθμοί έχουν απάντηση: αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ελλάδα.

Συνοπτικά. Η Ελλάδα έχει βρεθεί ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε όπου το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ήδη από το 2019 – όταν η ενεργειακή κρίση δεν ήταν καν ορατή. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην Ε.Ε είναι 60%.

Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για τα νοικοκυριά. Καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση για τις επιχειρήσεις.

Το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα. Μόνο το Σεπτέμβρη, οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκ. ευρώ. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 4 δις σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Το 71% των πολιτών έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω ακρίβειας. Οι μισθωτοί στην Ελλάδα στερούνται δύο μισθούς το χρόνο από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει. Ή θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού που συνέχιζε να παίζει παρά τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Όμως δεν πάει άλλο. Χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα και αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον πληθυσμό.

Χρειάζεται να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο. Χρειάζεται να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%. Χρειάζεται να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στα διυλιστήρια. Ήδη έχουμε αργήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο χειμώνας έρχεται και ο χρόνος λιγοστεύει. Αν θα είναι βαρύς ή όχι δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις θερμοκρασίες. Όσο η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους πολίτες και όσο ο μήνας δεν βγαίνει, οι δυσκολίες του χειμώνα θα πολλαπλασιαστούν

You may also like

Comments are closed.