ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ.: Η «μάχη» της Αχαΐας

Facebook
Twitter
Η πολιτική επικαιρότητα βρίσκεται στο ζενίθ της και την ίδια ώρα το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πλησιάζει. Κάτι που υποχρεώνει τα αντιπολιτευτικά κόμματα σ’ έναν οργασμό προετοιμασίας και υπολογισμού δυνάμεων.

Κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινείται κατά κύριο λόγο πάνω σε τρεις άξονες: πρώτον, στην ενδυνάμωση της αντιπολιτευτικής ρητορικής και της προώθησης των θέσεων όσο το δυνατόν απευθείας από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία από την τελευταία επίσκεψη του στην Πάτρα), δεύτερον, στην τάχιστη ενεργοποίηση των νέων μελών για να επιτευχθεί η διεύρυνση και τρίτον, στην προετοιμασία του εδάφους μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.

Η «μάχη» της Αχαΐας έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Και έχει αρχίσει από εδώ, τόσο σε σημειολογικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό.

Βάζοντας δυναμικά στο παιγνίδι το Κίνημα Αλλαγής, με ρόλο πρωταγωνιστικό και καθοριστικό, λόγω του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Με την οποία είναι φανερή η αδυναμία αυτοδυναμίας της Ν.Δ. η οποία θα στοχεύσει σε επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν με τον νέο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζοντας το μπόνους των 50 εδρών.

Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να σκοντάψει μόνο αν μεταξύ πρώτων και δεύτερων πρόωρων εκλογών μεσολαβήσει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. (με βάση, πάντα, τα μέχρι τώρα δεδομένα). Αλλά σε αυτό το σκέλος εκφράζεται ακόμα σθεναρή αντίσταση εκ μέρους στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ., ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εντός Αχαΐας.

Παρότι πρόκειται για στελέχη με έντονο το αντί-δεξιό στοιχείο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να καθορίσει τη στάση τους και να τους ενθαρρύνει προς μια στήριξη στο πνεύμα της κεντρο-αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης, αφού θεωρούν ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο να εκφραστεί μια συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δικαστικές επιθέσεις με τις οσμές εμπλοκής σε σκάνδαλα προβεβλημένων στελεχών.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα έλεγε κανείς ότι η «μάχη» της Αχαΐας έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. Και έχει αρχίσει από εδώ, τόσο σε σημειολογικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό. Αφενός επειδή πρόκειται για το ισχυρό πάλαι ποτέ πράσινο «κάστρο» και αφετέρου διότι το ΚΙΝ.ΑΛ. σφύζει από στελέχη με ισχυρό λόγο προς τα άνωθεν και μια δεδομένη δυναμική διαμόρφωσης γραμμής.

Προσφάτως προβεβλημένα στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν από την κ. Γεννηματά να… αφήσουν τα «ευκολάκια».

Στις κομματικές «πιάτσες» είναι ήδη γνωστές οι κινήσεις και των δύο κομμάτων που κυριολεκτικά «σφάζονται» με αφετηρία τον νομό. Από τη μια το ΚΙΝ.ΑΛ., που η ηγεσία του προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος στα ποσοστά ξεκίνησε ήδη το «μάζεμα» τοπικών στελεχών που μάλιστα τίθενται προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα κρατήσουν. Έγινε ήδη γνωστό ότι προσφάτως προβεβλημένα στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν από την κ. Γεννηματά να… αφήσουν τα «ευκολάκια» και να επιλέξουν… βάρκα βάζοντας και τα δυο πόδια σε αυτήν.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακαώς επιθυμεί τον «προσηλυτισμό» τέτοιων στελεχών, έστω και υπό τη μορφή στήριξης και όχι κάποιου τύπου επίσημης προσχώρησης.

Εκτός των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα ακόμα «αγκάθι» που πρέπει να αποφύγει και αφορά στις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν εντός του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να προβάλλουν την εικόνα του «δουλεύουμε όλοι μαζί».

Σε σχετικό μάλιστα ερώτημα που η «Πολιτεία» έθεσε στον βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου, για το εάν οι περίφημες τάσεις δημιουργούν ή όχι πρόβλημα στο κόμμα, αντικρούει την άποψη ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα πρόκλησης οποιασδήποτε ζημιάς στο κόμμα.

Απεναντίας, ισχυρίζεται, πως αποτελεί δείγμα πολιτικής υγείας. Συγκεκριμένα τονίζει: «Η ύπαρξη τάσεων είναι καταστατικά θεσπισμένη και συνάδει με την πολιτική κουλτούρα των μελών μας. Η κατάθεση πολιτικών απόψεων από τις τάσεις αποτελεί ζωογόνο δύναμη στον πολιτικό πλουραλισμό ενός αριστερού και δημοκρατικού κόμματος». Μάλιστα επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις αλλά ισχυρίζεται πως είναι ενδιαφέρουσες και ότι κατά την γνώμη του εμπεριέχουν κοινά στοιχεία σε μεγάλο βαθμό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top