ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Η μυστική συνάντηση για το 2023 και τα πρώτα ονόματα

Facebook
Twitter
Από τον περασμένο Μάρτιο έχει αναδείξει η «Πολιτεία» το παρασκήνιο πολιτικών ζυμώσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο φάσμα του θεωρούμενου προοδευτικού τόξου, έχοντας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τους την αντιστοίχιση δυνάμεων εν όψει των εθνικών αλλά και των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, σε Περιφέρεια και Δήμους.

Τελευταία, μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (της λεγόμενης παλιάς «φρουράς» αλλά και της νεότερης, δηλαδή στελέχη με «καταγωγή» από το παλιό ΠΑΣΟΚ), καθώς και στελέχη που προέρχονται από την «αντιδεξιά» πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής, πυκνώνουν τις συναντήσεις τους οι οποίες γίνονται υπό την ομπρέλα μιας πιθανής συνεννόησης για τη δημιουργία κοινού εκλογικού μετώπου.

Οι συζητήσεις δεν έχουν, φυσικά, επίσημο χαρακτήρα, ούτε κομματική επικύρωση. Είναι, όμως, ενδεικτικές των τάσεων που διαμορφώνονται σε «τμήματα» του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Με άλλα λόγια, ΣΥΡΙΖΑίοι και μερίδα ΚΙΝΑΛιτών βλέπουν την κοινή γραμμή πλεύσης ως τη μόνη επιλογή και οδό που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρές πιθανότητες επικεράτησης, ιδίως σε ότι αφορά τις δημοτικές και ακόμα περισσότερο τις περιφερειακές εκλογές του 2023.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τέτοια συνάντηση, που μάλιστα ήταν ευρείας συμμετοχής, έλαβε χώρα προ δεκαπενθημέρου στον Πύργο της Ηλείας και παρότι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ως προς την μυστικότητα της, ούτε η πραγματοποίησή της αλλά ούτε και το περιεχόμενό της επετεύχθη να παραμείνουν στη σκιά.

Στο ραντεβού συμμετείχαν περισσότερα από 30 ισχυρά στελέχη των δύο πολιτικών κομμάτων, προερχόμενα γεωγραφικά από τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Και έχοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα συζήτησης τον προβληματισμό αν ένας κοινός βηματισμός θα μπορούσε να ωφελήσει σε μελλοντικές αναμετρήσεις τοπικών εκλογών.

Με ορίζοντα την επόμενη αναμέτρηση, επί τάπητος τέθηκαν δύο ονόματα. Το πρώτο αφορά σε πασίγνωστο όνομα της πολιτικής προερχόμενο από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Με πλούσια θητεία στη Βουλή και την αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού.

 

ΤΑ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι συζητήσεις δεν έγιναν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά επί συγκεκριμένων προσώπων ως πιθανών υποψηφίων, είτε στους μεγάλους Δήμους των δύο νομών, είτε και στον τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και επίσης ακούστηκαν διάφορα ονόματα για την μία και την άλλη περίπτωση. Μάλιστα αναλύθηκαν εκτενώς τα αίτια της τελευταίας ήττας στις περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα.

Με ορίζοντα την επόμενη αναμέτρηση, επί τάπητος τέθηκαν δύο ονόματα. Το πρώτο αφορά σε πασίγνωστο όνομα της πολιτικής προερχόμενο από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Με πλούσια θητεία στη Βουλή και την αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού και πολλές νικηφόρες εκλογικές μάχες. Κατά την άποψη αρκετών από τους συμμετέχοντες, το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο αποτελεί τον σίγουρο δυνατό αντίπαλο της παρούσας περιφερειακής αρχής, αρκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχθεί να ρίξει «νερό στο κρασί» του και να κάνει κινήσεις προσέγγισης.

«Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της περίπτωσης του είναι ότι ξέρει την περιοχή και την ανθρωπογεωγραφία όσο λίγοι και πρωτίστως ξέρει να κάνει εκλογές», φέρονται να υποστήριξαν πολλοί υπερασπιστές μιας τέτοιας πιθανής υποψηφιότητας.

Αναδεικνύεται, όμως, μια διπλή τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μία που τάσσεται υπέρ των συνεργασιών και πέραν των στενών κομματικών ορίων, αρκεί να επιτευχθεί η νίκη, και η άλλη που συμπεριφέρεται με περισσότερο σκεπτικισμό και προτιμά να μένει σε λύσεις εντός των κομματικών τειχών.

Από αυτήν, άλλωστε, την πλευρά αντιπροτάθηκε το δεύτερο όνομα που παραπέμπει σε άνθρωπο της Νομικής επιστήμης με καταγωγή την Πάτρα και εξωκοινοβουλευτική θητεία σε υπουργείο επί προηγούμενης κυβέρνησης. Ως γόνος πατρινού που το επώνυμο του έχει συνδεθεί με δημοκρατικούς αγώνες στην πόλη και έχει ταυτιστεί με την νεότερη γενιά ηρώων και την τοπική ιστορία, αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα που ήδη έχει ξανακουστεί παλιότερα στο πλαίσιο σεναρίων υποψηφιοτήτων ακόμα και για εθνικές εκλογές.

Αν και στην προκειμένη περίπτωση το αντεπιχείρημα από όσους διαφωνούν ήταν ότι δεν ζει στην περιοχή και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει τα τοπικά δεδομένα και τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται και αλλάζουν κάθε μέρα που περνά.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ακόμα, όμως, και ο Δήμος Πατρέων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Και για την περίπτωση αυτή «έπεσαν» ονόματα στο τραπέζι, με κυρίαρχη την περίπτωση γνωστού πατρινού δικηγόρου και πρώην αυτοδιοικητικού, προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ ο οποίος είχε αρνηθεί συμμετοχή του τόσο στις προηγούμενες δημοτικές όσο όμως και στις εθνικές εκλογές.

Και ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ευθύς εξ αρχής αποσαφηνίσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι θα διαβουλευτεί ένα σενάριο υποψηφιότητάς του υπό την προϋπόθεση της αναγνώρισης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αποδοχής του σχηματισμού μιας ευρύτερης, υπερκομματικής εκλογικής ομάδας των 45αρηδων και 50αρηδων, χωρίς στενά κομματικά κριτήρια.

syriza kinal sybraxi 2

ΚΑΙ Η «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»

Στο μεταξύ, όπως έχει ξαναγράψει προσφάτως η «Πολιτεία» η… «μάχη της Αχαΐας» έχει ήδη αρχίσει από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. σε σημειολογικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη στόχευση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακαώς επιθυμεί τον «προσηλυτισμό» στελεχών από το ΚΙΝΑΛ -έστω και υπό τη μορφή υπόσχεσης στήριξης και όχι κάποιου τύπου επίσημης προσχώρησης- υπολογίζοντας πολύ στο κομμάτι αντι-δεξιών στελεχών και όχι φυσικά σε εκείνο που κλείνει το μάτι προς την Ν.Δ.

Και το «παιχνίδι» είναι έντονο ειδικά στην Αχαΐα με δεδομένη την πλούσια δεξαμενή ισχυρών στελεχών που διαθέτει το νυν ΚΙΝΑΛ και πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τα δύο αντιπολιτευτικά κόμματα κυριολεκτικά να «σφάζονται» για την απόλυτη κυρίαρχηση.

Εκτός του σεναρίου μιας συμφωνίας σε ανώτερο επίπεδο που θα επιτρέψει συνεργασίες υπό το… φως του ήλιου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top