ΣΥΡΙΖΑ – Π. Παππάς στην “Πολιτεία”: «Κάθε αυτοαναφορικότητα ή προσπάθεια υπονόμευσης πρέπει να τίθεται στο περιθώριο»

Facebook
Twitter

Ο Βουλευτής Κιλκίς και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών μιλά στην «Πολιτεία»

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει, εμφανώς, σε τροχιά διάσπασης και η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διχασμένη.

Όλα αυτά, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη για παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας κι αμέσως μετά (μέσω της μεταμεσονύκτιας ανακοίνωσης του από twitter) της παραπομπής και των ηγετικών στελεχών της «Ομπρέλας», Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Είναι προφανές ότι τη «σκυτάλη» παίρνει πια η Κεντρική Επιτροπή η οποία σύμφωνα με την προγραμματισμένη ημερομηνία θα συνεδριάσει στις 11-12 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η επίσπευση της συνεδρίασης λόγω των έντονων «αναταράξεων» εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω όλων αυτών, η «Πολιτεία» μίλησε με τον Βουλευτή Κιλκίς, Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών – Αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Πέτρο Παππά, έναν Βουλευτή ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους που τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη στηρίζοντας την εκλογή του και βρίσκεται στον στενό «πυρήνα» συνεργατών του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνομιλία μαζί του είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και έχουν βαρύνουσα σημασία οι δικές του απαντήσεις αναφορικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις αλλά και την στόχευση της ηγεσίας για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ:   Τελικά, κύριε Παππά, μιλάμε για έναν «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Και πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό;

 

Απ:   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να έχει την διατήρηση της ενότητας της βάσης του. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, ότι το κόμμα μας πρόσφατα εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο ο οποίος έχει λάβει σαφή εντολή να συγκροτήσει μια νέα σύγχρονη αριστερή, προοδευτική παράταξη. Οι δύο συντριπτικές ήττες τις οποίες υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και η στρατηγική του στις αυτοδιοικητικές η οποία αποδείχτηκε ατελέσφορη, έχουν σημάνει το καμπανάκι του κίνδυνου για τις ριζικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Κάθε αυτοαναφορικότητα, προσωπική στρατηγική ή προσπάθεια υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας πρέπει να τίθεται στο περιθώριο. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κλείσει τον κύκλο της εξωστρέφειας και θα οδηγήσουμε το κόμμα ξανά σε νικηφόρα αποτελέσματα.

 

Ερ:    Κατ΄εσάς, ποια είναι η αφορμή της ρήξης που παρακολουθούμε;

Απ:   Σε κάθε νέο τοκετό υπάρχουν και οδύνες. Οι προσωπικές στρατηγικές, η παρωχημένη λογική του φραξιονισμού στο κόμμα, οι ενδεχόμενες πικρίες, αλλά και η αδυναμία αντίληψης της κρίσιμης ιστορικής καμπής στην οποία βρίσκεται η προοδευτική παράταξη στη χώρα, πιθανό να εξηγεί την αποδοκιμαστέα στάση ορισμένων λίγων – ευτυχώς- στελεχών απέναντι στο νέο που γεννιέται.

 

Ερ:    Είπατε: «Νομίζω ότι ορθά ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαγνώσει την ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον προοδευτικό χώρο ήδη μετά από τις εκλογές του 2019. Εμποδίστηκε να γίνει αυτό από μηχανισμούς, από την οργάνωση…».  Ποιοι και κυρίως ΓΙΑΤΙ δεν θέλουν την διεύρυνση, δηλαδή;

 Απ:    Αμέσως μετά την εκλογική ήττα του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υψηλό πολιτικό αισθητήριο, διέγνωσε την ανάγκη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Η προσπάθεια αυτή δυστυχώς έμεινε ημιτελής. Η προσκόλληση μέρους του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος σε παρωχημένες δομές και ρητορικές, η ύπαρξη στελεχών προερχόμενων από τον κομματικό σωλήνα που δεν διαθέτουν ένσημα στην αγορά εργασίας άρα και πραγματική επαφή με την κοινωνία, το αίσθημα της ιδιοκτησίας , οι προσωπικές στρατηγικές αλλά και η αδυναμία προσαρμογής στην σύγχρονη πραγματικότητα και στις απαιτήσεις της κοινωνίας δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το αναγκαίο αυτό εγχείρημα. Διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα λάθη αυτά να επαναληφτούν. Το χρωστάμε στην ιστορία της αριστεράς και στους πολλούς αγώνες που έχει δώσει η προοδευτική παράταξη στον τόπο μας.

 

Ερ:    Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «φρενοκομείο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήλωσε πως “τη διοίκησή του ανέλαβαν οι … τρόφιμοι”. Θέλετε να το σχολιάσετε;

Απ:    Δεν θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί περιποιούν τιμή στον ίδιο τη στιγμή που συμμετείχε σε κυβερνητικό συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της παρούσας ιστορικής συγκυρίας, έχει αφήσει πίσω του τον Κο Καμμένο, καθώς η στρατηγική του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αποτελέσει τον ιδεολογικό πυλώνα της προοδευτικής παράταξης ο οποίος θα συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

 

Ερ:    Εν κατακλείδι, η στόχευση, (αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει, εν ολίγοις), ποια πρέπει να είναι κατά την άποψή σας;

Απ:    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να ανταποκριθεί στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης .Το προσεχές χρονικό διάστημα θα οργανωθούν 13 περιφερειακά- θεματικά συνέδρια με θέματα την ακρίβεια, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη των νέων κ.α. σε όλη τη χώρα. Στα συνέδρια αυτά, θα διαμορφωθεί αδιαμεσολάβητα από τη βάση η πολιτική πλατφόρμα και οι άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ παράλληλα θα αντληθεί και το νέο στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα συγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της επόμενης μέρας. Με πρώτο σταθμό τις  ευρωεκλογές του Μαΐου 2024, ο στρατηγικός μας στόχος είναι αφενός η καταγραφή ενός σημαντικού ανοδικού ρεύματος στη κοινωνία με τελικό στόχο την έγκριση από τον ελληνικό λαό του κυβερνητικού προγράμματος που θα καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αφετέρου η αυτοδύναμη  νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και καταθέτω την αισιοδοξία μου για τις επερχόμενες εκλογικές νίκες του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0020 1

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top