ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκληρή κριτική στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζει να συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να δώσει την χαριστική βολή στα πανεπιστήμια. 

Σφοδρή κριτική ασκούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που τοποθετούνται στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σκληρή κριτική άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Φίλης, στο νομοσχέδιο που έφερε το υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης συζητείται στην Βουλή το ν/σ «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στο δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μέσω του Ν. Φίλη, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην αρχή της συζήτησης.

O Ν. Φίλης επεσήμανε 16 σημεία κατά την ομιλία του στην Βουλή:

  1. Εισαγωγή / αντιδράσεις πανεπιστημιακών
  2. Καταργείται η δημοκρατική διοίκηση
  3. Υποταγή στη νεοφιλελεύθερη αγορά
  4. Έξι πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αλλά… πλούσια πειθαρχικά μέσα
  5. Απελευθέρωση διδάκτρων – εμπορευματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών
  6. Κίνδυνος ιδιωτικού πλουτισμού πανεπιστημιακών
  7. Υποβάθμιση ΔΟΑΤΑΠ σε οργανισμό διεκπεραίωσης – Στόχος η αναγνώριση τριετών πτυχίων εξωτερικού
  8. Πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με καταβολή διδάκτρων
  9. Επιχειρηματικότητα ως… και στο Ολοήμερο
  10. Πρωτοφανής η κατάργηση του 80ετούς φορέα πανεπιστημιακών δασών
  11. Μίσος της Δεξιάς για το δημοκρατικό πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης
  12. Πρωτοφανές: ελάττωμα η δημοκρατική εκπροσώπηση
  13. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
  14. Υποχρηματοδότηση: προτελευταίοι στον ΟΟΣΑ – στα μισά της Τουρκίας
  15. Η καπιταλιστική οικονομία παράγει την ανεργία, όχι το δημόσιο πανεπιστήμιο
  16. Φέρνετε την πολιτική αλλαγή πιο κοντά

Ρ. Χρηστίδου: Αριστεία για μας είναι να υπερβαίνεις τα όρια που σου βάζει ένα σύστημα με προδιαγραφές  κατασκευασμένες ώστε να πληρούνται μόνο από ορισμένους

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο  «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»  ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι 21 Πανεπιστημιακές Συγκλήτους εξέδωσαν αποφάσεις αντίθεσης στο νομοσχέδιο και κάλεσαν σε κινητοποιήσεις εν μέσω καλοκαιριού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο φαντάζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ρ. Χρηστίδου τόνισε ότι οι διεθνείς επιτυχίες και η αναγνώριση των ελληνικών ΑΕΙ οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό και στη δημοκρατική λειτουργία- αυτονομία τους, όσα δηλαδή βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση με τα Συμβούλια Διοίκησης που επιχειρεί να επιβάλει εμπνεόμενη από εγχειρίδια διεύθυνσης επιχειρήσεων του 1950 και αγνοώντας ότι,  έκτοτε,  ακόμα και η θεωρία του management έχει προχωρήσει. «Κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν τολμά να αυτοπροβληθεί ως επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», επεσήμανε η Βουλεύτρια, «γιατί θα γελάνε μαζί του και οι πανεπιστημιακές πέτρες όχι  μόνο του Χάρβαρντ αλλά εκατοντάδων ιδρυμάτων. Καταργείτε την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση και θεσμοθετείτε όργανα στα οποία οι 5 από τους 11 θα είναι άσχετοι με την πραγματικότητα του ιδρύματος που θα διοικούν και αυτό το ονομάζετε ορθολογισμό!»

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης,  τις κάθετες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την εκπαίδευση: «Για την Αριστερά η γνώση δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα αλλά εργαλείο χειραφέτησης, χειρουργικό νυστέρι κριτικής σκέψης,  αυτό ακριβώς που τρομάζει και ανησυχεί τους ολιγάρχες που κινούν τα νήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αριστεία για μας είναι η υπέρβαση. Αριστεία για μας είναι να υπερβαίνεις τα όρια που σου βάζει το σύστημα (που εσείς εκπροσωπείτε), ένα σύστημα με προδιαγραφές  κατασκευασμένες ώστε να πληρούνται μόνο από ορισμένους. Και αυτή είναι και ο στρατηγικός  παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των πραγματικών αρίστων και των δήθεν αρίστων»

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top