ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σύρος: Προχωρά η δημιουργία κέντρου θαλάσσιας τεχνολογίας

Facebook
Twitter
Στρατηγικής σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον για το Νότιο Αιγαίο και για τη χώρα γενικότερα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ναυτιλιακό τομέα, χαρακτηρίζεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στη Σύρο.

Η τριμερής αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε πρόσφατα με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ίδρυσης του Κέντρου Τεχνολογίας, από τους Γ. Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Α. Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας και Π. Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards , με την παρουσία σημαντικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης και των προξενικών αρχών.

Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Cisco σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards, στόχος του οποίου είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευρεία σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους.

Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η CISCO και η ΟΝΕΧ με χαρά καλωσόρισαν την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾, ως συνιδρυτής και αρωγός στην υλοποίηση του εν λόγω Κέντρου.

Καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θαλάσσια δραστηριοποίηση τόσο σε εμπορικό όσο και αμυντικό επίπεδο, στη νέα ψηφιακή εποχή θα διακριθεί για το άνοιγμά της σε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανταλλαγή, δημιουργία και μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας, και ειδικά μέσω της ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών από κοινού ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών και διεθνών, και δημοσίου.

Σύντομα, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών τα οποία θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μιας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής δήλωσε:

«Μέσω ενός οικοσυστήματος ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών και επιχειρήσεων Start-up, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην εξέλιξη μιας επιχείρησης, στην ανάπτυξη των πελατών της, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει καταλυτικά στην ψηφιοποίηση της Ελληνικής ναυτιλίας και στην ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας μας, μέσω μιας ευρύτερης ποιοτικής κοινωνικοοικονομικής αλλαγής».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει δώσει μια ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία και ιδιαιτέρως με μέτρα που ενισχύουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επενδύουν στους τομείς αυτούς».

Ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των εταιριών CISCO και ONEX Neorion Shipyards με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και πως η Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας επισφραγίζει μια μακρά συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική με την ένθερμη υποστήριξη και των δύο πλευρών.

«Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνδυασμό της τεχνογνωσίας των Αμερικανών με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την πρόοδο», σημείωσε ο κύριος Πάιατ.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε, αποτελεί μία σημαντική και πολύπλευρη νίκη. Αποτελεί άλλη μία νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μιας πανδημίας, που μας στέρησε πολλά. Είναι μία νίκη των δημιουργικών δυνάμεων. Μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ».

«Αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής.

Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η στήριξη και η συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες θα είναι αμέριστη», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top