ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητούν αναβολή εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες!

1 4
Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 να πάρουν… παράταση και να γίνουν, μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024;

Κανείς δεν μπορεί με σαφήνεια ν’ απαντήσει, μιας και εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η όποια τελική απόφαση. Η οποία, αν ισχύουν και τα όσα ειπώθηκαν στην «Πολιτεία» την περασμένη εβδομάδα από γυναίκα πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Ελλάδα, «είναι πρώιμο να συζητείται».

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η πληροφόρηση μας, λοιπόν, λέει ότι στο περιθώριο του πρόσφατου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα, υπήρξαν συζητήσεις αυτοδιοικητικών που έλεγαν ότι «στην Κυβέρνηση υπάρχουν εκ νέου εισηγήσεις, ώστε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023 να μετατεθούν για επτά μήνες».

Και λέμε «εκ νέου» μιας και είναι γνωστό ότι απ’ το περασμένο φθινόπωρο και μετά είχαν υπάρξει «φωνές» δημάρχων που έλεγαν ότι «εξαιτίας της πανδημίας, για το σύνολο των φορέων Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση των προγραμματικών τους δεσμεύσεων. Και πάγωσαν πρωτοβουλίες που ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, έμειναν επί μακρόν μετέωρες εξαιτίας του κορωνοϊού».

Ο «ΘΕΣΜΙΚΟΣ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΛΛΟΝ Θ’ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ

Μπορεί οι «φωνές» των δημάρχων-κάποιων εξ αυτών, τουλάχιστον- να επανέρχονται, αυτή τη φορά με την επίκληση και της «συνταγματικότητας» της προτεινόμενης επτάμηνης αναβολής, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία εκείνο που θεωρείται ως η πιθανότερη εξέλιξη είναι ο πρωθυπουργός ν’ απορρίψει το αίτημα -και μάλιστα εν τη γένεση του- επικαλούμενος τη θεσμική κανονικότητα και την ανάγκη να τηρηθούν όσα έχει αναγγείλει η Κυβέρνηση.

Η «Πολιτεία» θυμίζει σήμερα ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε ξεκινήσει και πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, στα τέλη του 2020. Πάλι με κάποιους εκ των δημάρχων να ισχυρίζονται τότε ότι «η έλευση της πανδημίας ακύρωσε ωφέλιμο πολιτικό χρόνο απ’ την δράση των αυτοδιοικητικών αρχών και άρα αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη θα πρέπει, μ’ έναν τρόπο, να ισοφαριστεί»…

Η ΤΟΤΕ «ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Τότε, ο νυν υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος που υπηρετούσε ως υφυπουργός Εσωτερικών είχε σπεύσει να «ξεκόψει» κάθε συζήτηση. Και σε μια τηλεδιάσκεψη του, στη διάρκεια της 8ης Συνεδριακής Διάσκεψης Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Λιβάνιος είχε αποσαφηνίσει ότι θα τηρηθούν «τα τωρινά προβλεπόμενα», απορρίπτοντας την πρόταση για παράταση θητείας που ζητούσαν εκείνο το διάστημα πολλοί δήμαρχοι λόγω του χαμένου χρόνου με την πανδημία.

«Παράταση θητείας δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αντισυνταγματικό. Τον Οκτώβριο του 2023 θα γίνουν οι εκλογές», είχε επισημάνει ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών.

Αυτά τότε. Τώρα πυκνώνουν άλλες πληροφορίες. Και μένει ν’ αποδειχθεί αν θα είναι ακριβείς ή όχι. Γιατί, να τελικώς οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές, πάνε πίσω για επτά μήνες, αυτό σημαίνει μεγάλες ανατροπές στους σχεδιασμούς που γίνονται σήμερα, με ορίζοντα την προοπτική της κάλπης τον μεθεπόμενο Οκτώβριο.

You may also like

Comments are closed.