ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Τ. Παπαδόπουλος για “ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ”: Θα είναι το… «Ελληνικό» της Πάτρας!

IMG 20221202 181344 e1670230920803

Ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας, μιλά στην “ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” για το μεγάλο έργο της Πάτρας, χαρακτηρίζοντας το ως τη μεγαλύτερη ανάπλαση που θα γίνει μετά το Ελληνικό! Και παράλληλα αναδεικνύει τις καινοτομίες και τα επιτεύγματα της ΠΔΕ στην Ψηφιακή Μετάβαση!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Πολλές ειδήσεις έβγαλε μια σύντομη συζήτηση μας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο. Για τον «Λαδόπουλο», την Ψηφιακή Μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα όμως και για το πώς δουλεύει η ΠΔΕ οδεύοντας προς τις κάλπες του Οκτωβρίου του ’23. Ξεκινώντας βέβαια από το πιο σημαντικό. Αυτό που ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως το …«Ελληνικό της Πάτρας».

 

«φύγαμε από τις εκθέσεις ιδεών και μπήκαμε σε τροχιά υλοποίησης της μεγαλύτερης ανάπλασης στην Ελλάδα με το Ελληνικό»!

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αν. υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο συγκρότημα Λαδόπουλου, ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε την εξής δήλωση που «υπόσχεται» πολλά για το μέλλον της πόλης. Ότι: «φύγαμε από τις εκθέσεις ιδεών και μπήκαμε σε τροχιά υλοποίησης της μεγαλύτερης ανάπλασης στην Ελλάδα με το Ελληνικό»! Είναι όντως έτσι; Ο ίδιος μιλά στην «Πολιτεία» κι όχι απλώς επιμένει σε αυτή την άποψη αλλά επιχειρηματολογεί επ’ αυτής.

«Το έργο είναι εκτιμώμενου κόστους 65 εκατ. ευρώ περίπου με διασφαλισμένους πόρους. Και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό, διαμορφώνοντας μια πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που θα αναβαθμίσει τη νότια πλευρά της πόλης», τονίζει.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

Ο Αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Τ. Παπαδόπουλο και στελέχη τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ (κ.κ. Καραγιάννης και Θανασούλιας)

Και προσθέτει: «Το βιομηχανικό συγκρότημα του Λαδόπουλου μετατρέπεται σε μία δυναμική ‘πόλη’. Εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι με την μεταφορά πολλών δημοσίων υπηρεσιών, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κ.λπ., ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και εκθεσιακό χώρο. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Όμως επειδή το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα».

 

 ΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ… ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αλλά για τον κ. Παπαδόπουλο, ως Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι το …«Ελληνικό της Πάτρας» το μόνο σημαντικό. Είναι και τα «άλματα» που έχουν επιτευχθεί στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τομέα τον οποίο ανέλαβε πριν από μόλις λίγους μήνες.

Ερ:  Άραγε πού βρισκόμασταν, όταν αναλάβατε, και πού είμαστε τώρα, κ. Παπαδόπουλε;

Απ:  «Στην Περιφερειακή Αρχή θεωρούμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος στη σύγχρονη εποχή. Θα διακριθούν οι προορισμοί, οι οικονομίες και οι κοινωνίες που το έχουν αντιληφθεί εγκαίρως και πρωτοπορούν. Η Δυτική Ελλάδα είχε μείνει αρκετά πίσω στην ψηφιακή μετάβαση. Με καταλύτη την πανδημία, έγιναν σημαντικά βήματα συνεργασίας της Περιφέρειάς μας και των φορέων άσκησης πολιτικής και επικοινωνίας των τεχνολογικών πρωτοποριών, αλλά και με την πολιτική εξουσία για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού».

 

ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ:

ΑΛΛΗ.. 2 1

Ερ:  Ποια όμως είναι αυτά που επιτεύχθηκαν ή επιτυγχάνονται; Ο ίδιος απαριθμεί καινοτομίες: 

  • Δημιουργήσαμε τον Ψηφιακό Οδηγό του Πολίτη. Έτσι, επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της φυσικής παρουσίας του πολίτη στην υπηρεσία και η ετοιμότητα κατάθεσης παραστατικών. Αποτέλεσμα; Η εξοικονόμηση χρόνου για τον ενδιαφερόμενο και για τους εργαζομένους, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που πια είναι προσβάσιμη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της pde.gov.gr.
  • Επίσης, η κρίση του κορονοϊού μας ώθησε να αναπτύξουμε νέες ταχύτητες. Δημιουργήθηκε το gr. Μια online πλατφόρμα που προάγει τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, παράλληλα με γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που είναι η ψηφιακή πύλη ενημέρωσης για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και διακρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με στόχο κάθε έργο να ωθεί ακόμη περισσότερο την «Κοινωνία μπροστά», έγινε το επόμενο βήμα της μετάβασης σε έναν πιο εύχρηστο και καινοτόμο ιστότοπο: Το koinoniapde.gr. Ο επίσημος διαδικτυακός κόμβος για τη Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Μέριμνα, την πληροφόρηση για σχετικούς φορείς της ΠΔΕ και την επικοινωνία με ειδικούς.
  • Ως Περιφερειακή Αρχή, έχουμε διαμορφώσει και ξεδιπλώνουμε σταδιακά ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο στην πλήρη εφαρμογή του πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της δημόσιας διοίκησης. Το έργο έχει τίτλο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Πιλοτική Εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Θα υλοποιηθεί από τη συνεργασία τεσσάρων υπουργείων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGDigit), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Institute of Innovation & Technology και της Ακαδημαϊκής και της Ερευνητικής κοινότητας της Περιφέρειας. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή στην Περιφέρειά μας, που θα οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα δημιουργηθεί ένα ολιστικό μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης για το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας. Σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

 

 «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ Η… ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

ΑΛΛΗ.. 3 1 scaled e1670231215152

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης το πού μπαίνει ο πήχης για την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά για τον Αντιπεριφερειάχη Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τι περιλαμβάνει, δηλαδή, η ατζέντα τους για το μέλλον και με ποιες αλλαγές στη φαρέτρα (όσον αφορά τον δικό του τομέα) σκοπεύουν να οδηγήσουν την ΠΔΕ στις κάλπες του Οκτωβρίου του ’23;

Ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος είναι σαφής και ξεκάθαρος στην άποψη που διατυπώνει: «Οι εκλογές είναι ακόμα μακριά και δεν ενεργούμε με ορίζοντα τις εκλογές, αλλά τη Δυτική Ελλάδα του 2030. Τη Δυτική Ελλάδα των επόμενων 7-8 χρόνων».

Και τονίζει ότι: «συνεχίζουμε το έργο μας, καθημερινά, όλοι μαζί, μια συμπαγής ομάδα με επικεφαλής τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας γνωρίζουν τι γίνεται αυτά τα τρία χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο και πόσο σημαντικά είναι. Το μαρτυρούν οι αριθμοί επιτάχυνσης του Περιφερειακού μας Προγράμματος, με τις πληρωμές του ΠΕΠ να έχουν τριπλασιαστεί. Και αυτό σημαίνει ότι έγινε έργο, πραγματικό, προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης».

Επικαλείται επίσης τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που, όπως λέει, δείχνουν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα. Και επίσης, επικαλείται το ότι σε τρία μόλις χρόνια δρομολογήθηκαν, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμα ΠΕΠ.

«Δηλαδή, ένα πλήθος έργων που κάποτε απαιτούσε 7-8 ή και 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, έγινε σε τρία μόνο έτη! Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, όλοι οι δείκτες, όλοι οι αριθμοί, επιβεβαιώνουν ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που μάλιστα επιτεύχθηκε υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία», καταλήγει.

Όσο, τέλος, για το πού στοχεύει ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο; Πού θέτει τον δικό του εκλογικό πήχη; Η απάντηση του αντιπροσωπεύει την γνωστή «προσγειωμένη» ιδιοσυγκρασία του: «Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει καιρό τώρα ότι η προτεραιότητά μου, αυτή τη στιγμή, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

4 1

You may also like

Comments are closed.