ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα άδεια σπίτια και στην Πάτρα εκτόξευσαν τα ενοίκια!

Τι υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ

OΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ κενές κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να δώσουν, θεωρητικά, λύση στο πρόβλημα των πολύ υψηλών ενοικίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην Πάτρα τα ενοίκια εκτινάχτηκαν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες μέχρι και 30% μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κι όμως και στην Αχαϊκή πρωτεύουσα οι άδειες κατοικίες τις οποίες δεν εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους είναι χιλιάδες!

Σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην απογραφή καταγράφηκαν σχεδόν 900.000 κενές κατοικίες (897.968) εκτός χρήσης, κατάλληλες δηλαδή προς ενοικίαση, πώληση ή κατεδάφιση, αριθμός που αποτελούσε το 14% του συνόλου του οικιστικού αποθέματος των συνολικά 6.371.901 κατοικιών της χώρας.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ στοιχεία είναι σαφές ότι το έλλειμμα προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση είναι δεδομένο και εξηγεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο την αύξηση των τιμών των ενοικίων και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ιδίως όμως οι νεαρότερες ηλικίες και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Αθήνας παρουσιάζουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 50% σε σχέση με τα ενοίκια του 2017, ενώ σημαντικές αυξήσεις (30%-40%) καταγράφονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Βόλος.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ τους βασικούς λόγους που μένουν κλειστά πολλά διαμερίσματα αφορά την αρνητική εμπειρία που είχαν στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες τους με αφερέγγυους ή δύστροπους ενοικιαστές, οι οποίοι άφησαν πίσω τους οφειλές και ζημιές. Μια διαδικτυακή «βόλτα» σε ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει εκατοντάδες παραδείγματα τέτοιων περιστατικών.

Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη στοιχειώδους προστασίας των ιδιοκτητών από αφερέγγυους ενοικιαστές είναι ένα βασικό «αγκάθι», που ωθεί πολλούς να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

Μία λύση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος αφορά τη σύναψη συμβολαίων ασφάλειας νομικής προστασίας, με την οποία αντί ποσού 110-150 ευρώ ετησίως μπορούν να έχουν όλη την απαραίτητη νομική υποστήριξη για την έξωση τέτοιων ενοικιαστών, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.