ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τα «χρυσά» ακτινίδια κόστους 8,90 ευρώ το κιλό

Facebook
Twitter

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα του Έλληνα καταναλωτή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές ορισμένων προϊόντων πραγματικά προκαλούν έκπληξη.

Αυτή την περίοδο τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια Άρτας, γνωστά και με την ονομασία «χρυσά», πωλούνται σε οπωροπωλεία… 8,90 ευρώ το κιλό! Φυσικά ο καταναλωτής μπορεί να βρει και πολύ πιο φθηνά, άλλων ποικιλιών και όχι της καλύτερης ποικιλίας, ωστόσο και μόνο στην… θέα της τιμής παθαίνει «σοκ»!

Στο μεταξύ δυσκολότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση στα νοικοκυριά λόγω των τιμών στα τρόφιμα καθώς το επόμενο διάστημα οι προμηθευτές έχουν προαναγγείλει νέες αυξήσεις στο ράφι. Οι ανατιμήσεις ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα φουντώνοντας τη «φωτιά» στα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών:

– Η φέτα δοχείου από 12,5 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στα 13,2 ευρώ.

– Το απορρυπαντικό (45 μεζούρες) από 11,9 ευρώ στα 13,8 ευρώ.

– Οι βρεφικές πάνες (44 τεμάχια) από 15,4 ευρώ στα 17 ευρώ.

Οι καταναλωτές αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές με έναν στους τέσσερις να προτιμά να αγοράζει προϊόν από το καλάθι του νοικοκυριού, από το αντίστοιχο που είναι εκτός!

Ωστόσο, οι 8 στους 10 θεωρούν ότι το καλάθι από μόνο του δεν επαρκεί για την συγκράτηση των τιμών. Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, ακριβότερο κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι πωλείται το κρέας στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι καταναλωτές προχωρούν σε περικοπές και ξεκινούν έρευνα αγοράς για το τραπέζι του Πάσχα με το αρνί και το κατσίκι ήδη να ακριβαίνουν, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι ζητούν στήριξη από την πολιτεία για να επιβιώσουν. Οι αυξήσεις στο κρέας, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα έχουν αγγίξει το 20% την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%.

Σημειώνεται ότι η μόνη χώρα που ανταγωνίζεται τις αυξήσεις στην Ελλάδα είναι η Πορτογαλία. Το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, την ώρα που στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Την ίδια στιγμή, το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%.

Το ίδιο ισχύει και με το χοιρινό που αυξήθηκε κατά 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη. Όπως λένε κρεοπώλες της Πάτρας «το αρνί πέρυσι κυμάνθηκε στα 13 ευρώ, φέτος θα είμαστε σίγουρα πάρα πολύ κοντά στο 14.

Και σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά γιατί όλο τον χειμώνα πέρσι κάθε εβδομάδα σχεδόν βλέπαμε ανατιμήσεις προς τα πάνω και υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την τιμή».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top