Στο ιρλανδικό διαδικτυακό αρτοποιείο The Happy Tummy το «θρυλικό» -όπως το αποκαλεί η Gwyneth Paltrow στο Goop- καρβέλι τους κοστίζει 25 ευρώ. Περιέχει 16 συστατικά, μεταξύ των οποίων σπόρους chia, αλεύρι από teff (τον αρχαίο σπόρο-superfood, αγαπημένο των Αιθίοπων μαραθωνοδρόμων), αυγά από φάρμες που χρησιμοποιούν μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας και σιρόπι Irish Orchard που παρασκευάζεται από βιολογικά μήλα.

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@happytummyco

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@happytummyco

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@happytummyco

Σε μια απόπειρα μετάφρασης θα το αποκαλούσαμε η «Φρατζόλα της Χαρούμενης Κοιλιάς», και η αρτοποιός Karen O’Donoghue ανέπτυξε το ψωμί ως ένα φάρμακο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) από το οποίο πάσχει, όπως αναφέρει ο Guardian. Στις μαρτυρίες των θαυμαστών του ψωμιού, στην ιστοσελίδα του αρτοποιείου, συγκαταλέγεται και εκείνη της Goldie Hawn που δηλώνει ότι το λατρεύει, αλλά και της Αγγλίδας κωμικού Jenny Bede που αναφέρεται στην καλή λειτουργία του εντέρου της (το παρατσούκλι του ψωμιού είναι “magic poo bread”).

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Τοkyo Milk Loaf / Photo: Instagram@happyskybakery

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@happyskybakery

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Shokupan / Photo: Instagram@happyskybakery

Happy SkyΛονδίνο
Στο γιαπωνέζικο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Happy Sky στο δυτικό Λονδίνο, στις εννέα το πρωί ξεφουρνίζουν τάρτες με κρέμα custard και yuzu, ντόνατς με γεύση τσάι matcha, και το βραβευμένο Τοkyo Milk Loaf. Πρόκειται για το γιαπωνέζικο γαλατόψωμο, «απαλό σαν μαξιλάρι», με λεπτή, αφράτη υφή, που παρασκευάζεται από αγνά υλικά, κόβεται σε φέτες τοστ 12,5 και 20 χιλιοστών και κοστίζει 9 λίρες. Περήφανοι είναι και για το Shokupan τους, την παραδοσιακή ιαπωνική φραντζόλα από αλεύρι T65 και αλεύρι ρυζιού που απαιτεί προεργασία έξι ωρών και θερμοκρασία ακριβώς 89 Κελσίου. Τα τετράγωνα φραντζολάκια με την απαλή και λεπτή κρούστα, την αφράτη υφή και την ουδέτερη γεύση -σαν το ρύζι- στολίζουν τη βιτρίνα του αρτοποιείου της Μοtoko McNulty, που κατοικεί στο Λονδίνο από το 2007 και ειδικεύεται στο shokupan.

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

 

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@poilane

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@poilane

Poilâne, Παρίσι
Στο Παρίσι, o βασιλιάς των προζυμένιων ψωμιών είναι το Poilâne. Στο αρτοποιείο με τους πέτρινους ξυλόφουρνους φτιάχνουν χειροποίητο ψωμί με τέσσερα υλικά: νερό, αλάτι από το Guérande που μαζεύεται στο χέρι, εξαιρετικό αλεύρι και φυσικό προζύμι. Το περίφημο καρβέλι τους Poilâne έχει σκληρή, χοντρή κρούστα και πυκνή ψίχα με μπεζ χρώμα, ζυμώνεται φυσικά, ωριμάζει για ώρες και κοστίζει 12,10 ευρώ.

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@shewolfbakery

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@shewolfbakery

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@shewolfbakery

She Wolf Bakery, Νέα Υόρκη
Στο Μανχάταν, η αναζήτηση για premium, χειροποίητο ψωμί οδηγεί τους Νεοϋορκέζους στις υπαίθριες αγορές Union Square, East Harlem Farmers Market και 97th Street Greenmarket. Οι ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τον πάγκο του She Wolf Bakery είναι για τις λαχταριστές φραντζόλες και τα καρβέλια με φυσικό προζύμι που παρασκευάζουν από αλεύρι από τοπικά σιτηρά.
To Μiche, όπως ονομάζεται το πιο φημισμένο από τα ψωμιά τους, φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι σίτου και σίκαλης ολικής άλεσης, έχει σκουρόχρωμη κρούστα και κοστίζει 20 δολάρια. Κάποιοι πελάτες το θεωρούν επένδυση, και το απολαμβάνουν με βούτυρο και μέλι μέχρι το τελευταίο ψίχουλο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του New York Post. Oι αρτοποιοί του She Wolf ξεκίνησαν να ψήνουν ψωμί τα βράδια στον φούρνο του ιταλικού εστιατορίου Roman’s στο Μπρούκλιν, το 2009∙ στη συνέχεια απέκτησαν τις δικές τους εγκαταστάσεις και σήμερα πωλούν τα luxe καρβέλια τους σε εστιατόρια και delis, καθώς και σε εννέα αγορές.

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@biencuit

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@biencuit

Τα πολύτιμα ψωμιά των 20 δολαρίων – Ουρές σε φούρνους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο

Photo: Instagram@biencuit

Bien Cuit, Νέα Υόρκη
Αντίστοιχη φήμη έχει και το γαλλικό χωριάτικο ψωμί του αρτοποιείου Bien Cuit, με τέσσερα υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Zachary Golper είναι ένας σταρ-αρτοποιός, πέντε φορές υποψήφιος για το βραβείο Best Baker του James Beard Foundation.
«Χαρούμενοι αγρότες, καλύτερο αλεύρι, καταπληκτικό φαγητό» είναι το σύνθημα του, και γι’ αυτό προμηθεύεται αλεύρι από μικρούς μύλους και τοπικές φάρμες που ασκούν πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας. Με σίκαλη, ηλιόσπορους και μέλι, με σταφίδες και καρύδια, ή με ελιές από τη Σικελία και τη Cerignola, οι φραντζόλες του Bien Cuit γίνονται ανάρπαστες αν και κοστίζουν 16 δολάρια η μία.