ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τα ποσά της επιστροφής που θα λάβουν τον Ιούνιο οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος – Αναλυτικά παραδείγματα

Facebook
Twitter
Τoυς λογαριασμούς ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου βγάζουν από τα συρτάρια τους οι καταναλωτές προκειμένου να μετρήσουν τα επιπλέον χρήματα που πλήρωσαν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να υπολογίζουν το ποσό που θα λάβουν ως αναδρομική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων, το μέτρο αφορά μόνο την πρώτη κατοικία των καταναλωτών, για την οποία θα καλυφθεί το 60% της πραγματικής επιβάρυνσης, που προκύπτει εάν αφαιρεθούν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής η κρατική επιδότηση και οι τυχόν εκπτώσεις των παρόχων.

Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 έλαβε λογαριασμούς με συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 800 ευρώ και πήρε επιδοτήσεις και εκπτώσεις 350 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση για το 60% των υπόλοιπων 450 ευρώ, δηλαδή 270 ευρώ.

Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης είναι τα 600 ευρώ και δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Για τους ενοικιαστές και τους φοιτητές που διαμένουν σε ακίνητα στα οποία η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους, η αποζημίωση θα τους καταβληθεί κανονικά, αρκεί να έχουν δηλώσει στο Ε1 ότι πρόκειται για την κύρια κατοικία τους και να ελέγξουν ότι είναι σωστός ο αριθμός της παροχής που θα εμφανιστεί στην πλατφόρμα.

Για την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, θα επιδοτηθεί το σύνολο της κατανάλωσης για όλες τις κατοικίες (πρώτη & δευτερεύουσα) με στόχο να απορροφηθεί έως και το 85% της αύξησης. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου απορροφάται το 100% της αύξησης.

 

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν πολιτικά ξίφη, σε μία πρόγευση σκηνικού εκλογών, τις οποίες ο πρωθυπουργός τοποθετεί σταθερά στο τέλος της τετραετίας.

Πρώτο και, ταυτόχρονα, ισχυρό πεδίο αντιπαράθεσης το ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια και η θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στον απόηχο των ανακοινώσεων του εθνικού σχεδίου στήριξης.

Στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης άφησε νέες αιχμές εναντίον των Βρυξελλών, υπενθυμίζοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της στο μέτωπο της πανδημίας:

«Στο ζήτημα της ενέργειας δεν έχουμε δει τα ίδια αντανακλαστικά και δεν μπορώ να μην εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για αυτό», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Από το Κερατσίνι, που πραγματοποίησε περιοδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πολιτική απάτη, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την πολιτική εξαπάτηση των πολιτών. Όταν τάζει αναδρομικά 600 ευρώ, τη στιγμή που τα αναδρομικά που θα δώσει αποδεικνύεται πως είναι 280 εκατ. ευρώ για 4,2 εκατ. καταναλωτές. Όταν τον Ιούνιο οι καταναλωτές θα έρθει η ώρα να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους, θα αποκαλυφθεί η απάτη. Και τότε η οργή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα δικά τους μηνύματα εκπέμπουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Να πάρουν ένα μερίδιο κόστους όλοι οι συντελεστές της αγοράς και οι παραγωγοί της ενέργειας», δηλώνει ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας.

«Τα όποια μέτρα της λεγόμενης ανακούφισης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προγράμματα και χρήματα που θα κληθεί να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα…», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η ομιλία του «πρωθυπουργού των διαγγελμάτων» στο συνέδριο της Ν.Δ. ήταν ένα ακόμα ρεσιτάλ αλαζονείας και εγωπάθειας», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

«Η Κυβέρνηση σας δυστυχώς δεν κάνει το μόνο πράγμα που θα προστάτευε πραγματικά, άμεσα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος -ξέρω πως αγωνιάτε γι’ αυτό- τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να καταργήσει δηλαδή αυτό το αίσχος του ψευτο-Χρηματιστηρίου της Ενέργειας που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top