Τα ρίχτερ που κούνησαν την μισή Ελλάδα – Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Facebook
Twitter

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:02 τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Αχαΐας και της Κορινθίας, καθώς και της Αττικής, προκαλεί προβληματισμό στους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης σημειώθηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η περιοχή του Κορινθιακού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

«Ήταν ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε αρκετές περιοχές, ακόμα και στην Αττική» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι θα πρέπει λάβουν όλα τα στοιχεία για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η δόνηση αυτή ήταν ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσουν και άλλες ισχυρότερες στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο είναι πρόωρο για τους ειδικούς να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ σημείωσε πως η σεισμική δόνηση εντάσσεται στη σεισμικότητα της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.

«Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών, ταρακούνησε όλη την περιοχή, έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας σεισμός σε μια περιοχή που έχει αυξημένη σεισμικότητα, έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν και είναι σεισμοί που ουσιαστικά συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, υπογράμμισε πως «ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή  το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top