ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τα συν και τα πλην του Πατρινού Καρναβαλιού

Facebook
Twitter

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Ο απολογισμός για κάθε καρναβάλι συνήθως γίνεται μετά από μερικές ημέρες ώστε να έχει υπάρξει μία απόλυτα σφαιρική εικόνα για το τι συνέβη. Και φυσικά ο καθένας θα μπορούσε να εκτιμήσει διαφορετικά τα όσα συνέβησαν. Η «Πολιτεία» μέσα από γεγονότα που συνέβησαν θα αναδείξει τα συν και τα πλην του Πατρινού Καρναβαλιού.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

– Η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

– Άμεση η επέμβαση των μεικτών κλιμακίων για παράνομους μικροπωλητές, όπως για παράδειγμα στην Τριών Ναυάρχων που είχε στηθεί μία τεράστια υπαίθρια ψησταριά.

– Η συναυλία του Shantel έδειξε ότι η Πάτρα μπορεί να φέρει μεγαλύτερα ονόματα για την τελευταία Παρασκευή ή ακόμη και το προηγούμενο Σάββατο (για ένα δεύτερο τριήμερο πριν το Καρναβάλι των μικρών).

– Και στους επισήμους το κέφι αμείωτο με την αντιδήμαρχο Αναστασία Τογιοπούλου να μην σταματά να χορεύει.

– Καταχειροκροτήθηκαν τα άρματα του Δήμου, αλλά και ορισμένα των πληρωμάτων. Όμως ο κόσμος απαιτεί και άλλα. Μπράβο σε όλο το Καρναβαλικό Εργαστήριο.

photo 2024 03 18 12 23 35

– Άψογη η οργάνωση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Ερυθρό Σταυρό. Το «υπαίθριο νοσοκομείο» που στήθηκε ήταν πραγματικά σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις.

– Η παρέλαση του 2024 είχε πολύ καλή ροή. Ελάχιστα τα κενά χάρη στην προσπάθεια των υπευθύνων του Δήμου.

– Τα τελευταία γκρουπ μπορεί να «κατηγορούνται» για τον αριθμό των μελών τους, όμως η παρέλασή τους είναι όντως ξεχωριστή. Και το κέφι της νεολαίας αστείρευτο. Το «αγκαζέ» κέρδισε για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις.

– Το Καρναβάλι… ενώνει τους πάντες. Είδαμε εναγκαλισμούς Κώστα Πελετίδη με τον καρναβαλιστή… Βασίλη Αϊβαλή!

– Υπέροχο και φέτος το πλήρωμα 94 (Φάουστ) του Πέτρου Ψωμά. Νομίζουμε ότι σε εμφανίσεις ξεπερνά πλέον ακόμη και το πάλαι ποτέ 86 του Πάρη Λαλιώτη.

– Πρωτότυπες τουλάχιστον οι 40 από τις 180 και πλέον στολές που είδαμε στην παρέλαση.

photo 2024 03 18 12 23 33

– Μας άρεσε η εμφάνιση της βασίλισσας και το κοστούμι που δημιούργησε ο Πάρις Λαλιώτης.

– Εξαιρετική η εμφάνιση των sugardaddiesμε Κωνσταντίνο Μάγνη, Γιώργο Φαφούτη κ.λπ.. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης… «πέθανε» στα γέλια.

– Τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου ήσαν… πανταχού παρόντα. Και αποτελεσματικά και σβέλτα. Μετά από κάθε εκδήλωση.

– Οι αιρετοί δεν πτοούνται και καρναβαλίζονται. Είδαμε την Χριστίνα Αλεξοπούλου και στους Στρατηγούς με την κόρη της και στημεγάλη παρέλαση, σε άλλο γκρουπ με τον σύζυγό της δικηγόρο Θεόδωρο Τζαμαλούκα. Στην παρέλαση μετά συζύγου και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και η αντιδήμαρχος Νάντια Ασκούνη. Είδαμε Βασίλη Αϊβαλή να χορεύει ξέφρενα, και Κώστα Σβόλη μεταμφιεσμένο αλλά στην εξέδρα των επισήμων.

– Σταθερές οι τιμές στα περισσότερα καταστήματα. Δεν υπήρχε «καρναβαλικό καπέλο».

– Έδωσαν ξεχωριστό τόνο οι περιφερειακές παρελάσεις σε Ζαρουχλέϊκα και Αγυιά.

– Άψογη η ΕΛ.ΑΣ. και το σχέδιο που είχε εκπονηθεί στην Ερμού  λειτούργησε χωρίς παρατράγουδα.

– «Ζήσαμε εποχές του ’90, είχαμε καιρό να δούμε τόσο κόσμο στην κεντρική πλατεία της Κ. Αχαΐας» έλεγαν την Παρασκευή οι κάτοικοι.

– Τεράστια η προβολή των φετινών εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού από τα αθηναϊκά κανάλια και τα site. Στα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων προβλήθηκε ως πρώτο θέμα!

– Η Περιφέρεια έδωσε αρκετό χρήμα στον Δήμο για το Καρναβάλι. Φαρμάκης, Παπαδόπουλος, Μαστοράκου, Ζαΐμης και Φίλιας, δίπλα από τον Πελετίδη και στην παρέλαση.

– Η Καρναβαλική Ακαδημία έκανε φέτος ότι μπορούσε. Απεδείχθη όμως ότι η συνεργασία με τον Δήμο μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.

photo 2024 03 18 12 23 21

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

– Όλα τα στενά της Πάτρας (π.χ. Ασκληπιού) είχαν μετατραπεί σε ουρητήρια.

– Τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο είχαν τις τουαλέτες κλειστές και ειδικά τα φαστφουντ.

– Οι ψησταριές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους όταν… σταμάτησαν οι έλεγχοι! Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όντως πωλούσαν «βρώμικα»! Έβγαζαν τα σουβλάκια από… χαρτόκουτα! Γύρευε τι έφαγαν οι πελάτες τους.

– Η βασίλισσα του καρναβαλιού θα πρέπει να «ελέγχεται» και για την συμπεριφορά της. Μάθαμε πως αντιπεριφερειάρχης ήθελε να της δώσει συγχαρητήρια και την ακούμπησε στον ώμο και εκείνη του είπε… μην με ακουμπάτε. Έκανε τον σταυρό του ο άνθρωπος. Τα ίδια είχε κάνει και σε δημοσιογράφο που κατά λάθος… την ακούμπησε στην προσπάθειά του να περάσει μέσα στο παλιό Δημαρχείο.

– 13χρονα κυκλοφορούσαν με μπουκάλια αλκοόλ στον δρόμο. Κανένας έλεγχος και φυσικά κάποια κατέληξαν στον Ερυθρό Σταυρό!

– Αρχηγός πληρώματος πήρε χρήματα για στολές και εξαφανίσθηκε! Αναμένονται μηνύσεις από τουλάχιστον 50 άτομα.

– Και πάλι έκαναν την εμφάνισή τους στην παρέλαση οι «ξέμπαρκοι» χωρίς στολές. Κάποιοι όμως όπως μάθαμε δεν είχαν γιατί ενώ είχαν πληρώσει… δεν τις πήραν ποτέ!

– Κάθε φορά οι Σαμαρείτες επεμβαίνουν σε καρναβαλιστές με αναπνευστικά προβλήματα. Όμως οι νεαροί που κρατούν τα καπνογόνα, προφανώς δεν νοιάζονται.

– Τα μπουρμπούλια έχουν απαξιωθεί. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό γιατί αποτελούν παράδοση για την πόλη.

– Αυξημένα φέτος τα επεισόδια στο Καρναβάλι. Σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις (όσες έγιναν γνωστές) σημειώθηκαν… χτυπήματα με ελαφρείς τραυματισμούς.

– Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της Τροχαίας. Πολλά τα παράπονα για δρόμους που έκλειναν πολύ νωρίτερα… και χωρίς λόγο. Αποτέλεσμα; Κομφούζιο στο κέντρο.

– Μέγα φάουλ της ΕΡΤ που ούτε… τα συμφωνηθέντα δεν τήρησε. Περιόρισε την Πάτρα για να δείξει… το Καρναβάλι των Σερρών. Μάλλον ο Δήμος θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά του χρόνου τι θα κάνει. Και σιγά την τηλεθέαση. Πληρώσαμε και 7.000 ευρώ σε ιδιωτικό συνεργείο για να δώσει εικόνα στην ΕΡΤ.

– «Αρπαχτές» παρατηρήθηκαν στα Airbnb! «Παρίσι» θύμιζε η Πάτρα σε ορισμένες περιπτώσεις. «Βάρεσαν» στο ψαχνό μέχρι και 3000 ευρώ ένα σπίτι για 8 άτομα το τριήμερο. Αν και δεν φταίνε αυτοί αλλά όσοι τους πλήρωσαν!

– Το «αυτοφωτιστείτε» στην νυχτερινή παρέλαση έχει καταργηθεί. Μήπως να επανέλθει;

photo 2024 03 18 12 23 26

– Ο καρναβαλικός φωτισμός θα πρέπει να επεκταθεί. Π.χ. το πάνω μέρος της Γεροκωστοπούλου μέχρι τις σκάλες… δεν θύμισε Καρναβάλι.

– Η Πάτρα διαθέτει 3 τουλάχιστον dj’sπου κάνουν διεθνή καριέρα. Και τους καλούν ακόμη… και στην Ιμπιζα! Το αναφέρουμε μήπως δεν το ξέρει ο Δήμος και ξόδεψε τόσα λεφτά για τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο.

– Ας ελπίσουμε ότι το Καρναβάλι του 2025 θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην τελετή έναρξης και με πυροτεχνήματα. Το Κάστρο είναι μια καλή ιδέα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top