ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τα τρία «πρέπει» για ένα καλύτερο Πυροσβεστικό Σώμα

fertakis pyrosvestiki

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Προκάλεσε αίσθηση -όπως ήταν λογικό- το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» την προηγούμενη Δευτέρα, αναφορικά με τις ελλείψεις που δυστυχώς και φέτος υπάρχουν στις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, αν και έχουμε ήδη μπει στην αντιπυρική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Βασίλης Φερτάκης, μίλησε ευθέως για το ακμαίο ηθικό και το φιλότιμο των συναδέλφων του, που -και στη φετινή αντιπυρική περίοδο- είναι το ισχυρότερο «εργαλείο».

Αλλά από μόνο του το φιλότιμο αρκεί, όπως εύλογα αναρωτήθηκε η «Πολιτεία» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της μια εβδομάδα πριν; Ιδού τι λέει στην αναλυτική συνέντευξή του σήμερα, ως συνέχεια της παρέμβασης μας, ο συνδικαλιστής πυροσβέστης κ. Φερτάκης:

Ερ. Κύριε Φερτάκη, ποιες τρεις παρεμβάσεις θα προτείνατε στην Πολιτεία, θεωρώντας ότι αν τις έκανε άμεσα, θα «μετέφερε» με μιας το Πυροσβεστικό Σώμα σε… άλλο (ανώτερο) επίπεδο; 

Απ. Το Πυροσβεστικό Σώμα αναβαθμίστηκε με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία με τον Ν.2612/1998, επιπλέον στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα, διευρύνθηκε το αντικείμενο του με την πυρασφάλεια για την ανάληψη των Αερολιμένων από τη FRAPORT, καθώς και την πυρασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά από αυτήν την καινοτομία, πρέπει να προχωρήσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε περαιτέρω αλλαγές όπου θα αναβαθμιστεί επιχειρησιακά και θα γίνει αποτελεσματικότερο, προς όφελος της κοινωνίας και του κράτους γενικότερα.

Συγκεκριμένα προτείνω:

Το Πυροσβεστικό Σώμα να αναλάβει και την πρόληψη μαζί με την φύλαξη-καταστολή – κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που έχει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, αφού συμβεί αυτό να προχωρήσει, εσωτερικά, σε δομικές αλλαγές δημιουργώντας δύο επιχειρησιακούς πυλώνες, με παράλληλο διαχωρισμό του προσωπικού σε διοικητικό και επιχειρησιακό.

Ο ένας πυλώνας θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο, με το δασικό αντικείμενο (πρόληψη και καταστολή) και ο άλλος πυλώνας θα ασχολείται με τα υπόλοιπα αντικείμενα του Πυροσβεστικού Σώματος (αστικά συμβάντα, τροχαία ατυχήματα, παροχές βοηθείας, Ειδικές Υπηρεσίες κτλ.).

Για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, θα απαιτηθούν προσλήψεις καθώς και ενίσχυση με πυροσβεστικά μέσα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

* Ταυτόχρονα, όμως, μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης σε συγκεκριμένο αντικείμενο θα προκύψει εξειδίκευση αντικειμένου, όπου θα φανούν θεαματικά αποτελέσματα επιχειρησιακά προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και του κράτους.

Συνεπώς τότε θα μιλάμε για ένα άρτιο επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σώμα, όπου θα αναβαθμίσει σε μέγιστο βαθμό την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία των πολιτών και της χώρας μας.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟ Ο ΜΗ ΑΓΩΝΑΣ

Ερ. Υπηρετείτε πολλά χρόνια τους συναδέλφους σας μέσα από τον συνδικαλισμό. Πιστεύετε ότι εισακούγεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα; Κι αν ναι, σε τι βαθμό; Ποια εποχή θα χαρακτηρίζατε ως την «χρυσή» περίοδο για τον συνδικαλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, από άποψη επιτυχιών και κατακτήσεων;

Απ. Έχω την τιμή να υπηρετώ τους συναδέλφους μου, μέσω του συνδικαλισμού από το έτος 2004. Ο συνδικαλισμός γενικά, αλλά και συγκεκριμένα στα Σώματα Ασφαλείας, απαιτεί ιδιαίτερη και καθημερινή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητος για τους εργαζομένους σε αυτά, όπως και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαχρονικά έχουν κατακτηθεί πολλά και σημαντικά μέσω του συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Όμως παλέψαμε με μεθοδικότητα, στρατηγική και προσήλωση στο πλαίσιο μας, διασφαλίζοντας κεκτημένα αλλά και φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των συναδέλφων μας, τηρώντας πιστά το ότι κανένας αγώνας δεν πήγε ποτέ χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

Ωστόσο, η καλύτερη εποχή από άποψη επιτυχιών μέσω του συνδικαλισμού, προσδιορίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000 και την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ     

Ερ. Οι συνάδελφοί σας, σας εκλέγουν χρόνια τώρα Πρόεδρο της Ένωσης της περιοχής. Πού το αποδίδετε; Τι μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;

Απ. Ξεκίνησα την συνδικαλιστική μου διαδρομή το έτος 2004, όπου μέχρι το έτος 2006 ήμουν Γενικός Γραμματέας της Ένωσης μας, με Πρόεδρο τον Νικόλαο Λύρα. Από το έτος 2007 έως και σήμερα συνεχίζω την συνδικαλιστική μου διαδρομή από την θέση του προέδρου της Ένωσής μας, κερδίζοντας επτά συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ τριών, τεσσάρων και πέντε ψηφοδελτίων (συνδικαλιστικών παρατάξεων) με σημαντικό αριθμό υποψηφίων συναδέλφων μου κάθε φορά.

Αξίζει να αναφερθεί, πως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το ψηφοδέλτιο μου κερδίζει με αυτοδυναμία (με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής), και σε προσωπικό επίπεδο εκλέγομαι, όλες τις φορές, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων των ψηφοδελτίων.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα αυτή η μεγάλη και διαχρονική εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου στο πρόσωπό μου, ενώ ταυτόχρονα με γεμίζει κάθε φορά με περισσότερη ευθύνη απέναντί τους προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Είναι δεδομένο, πλέον, ότι οι συνάδελφοι μου όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου την καθημερινή άοκνη προσπάθεια μου, την εντιμότητά μου, τις συνδικαλιστικές μου γνώσεις, τις προτάσεις και την αγωνιστικότητα μου, μέσω της επιμονής και της υπομονής μου, καθώς και τα σημαντικά αποτελέσματα όλης αυτής της δράσης μου, με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Όλα τα ανωτέρω γίνονται ταυτόχρονα με τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, αφού εκτελώ μάχιμη Υπηρεσία στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών, στην πρώτη γραμμή. Δράττομαι όμως, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, τους συναδέλφους μου για την αμέριστη εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα σε κάθε Συνάδελφο-Πυροσβέστη, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος, διασφαλίζοντας όχι μόνο τα κεκτημένα δικαιώματά μας, αλλά έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την ανάδειξη του συνόλου των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την άμεση δρομολόγηση λύσεων, διεκδικώντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον .

 

You may also like

Comments are closed.