ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα βιώσιμα καύσιμα κάνουν το ξεκίνημά τους στο MotoGP 2024

1carlo esp petronas

Οι Αγώνες Μοτοσυκλέτας έχουν κατηγορηθεί για το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν, αφού μιλάμε για μεγάλες καταναλώσεις καυσίμων και αντίστοιχα εκπομπών καυσαερίων. Όμως η Dorna και το MotoGP έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία αυτοπεριορίζονται στον τομέα των καυσίμων, με ένα πρόγραμμα σταδιακού περάσματος στα καύσιμα που θα γίνουν 100% με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Το πρώτο βήμα γίνεται το 2024 και η ανακοίνωση έγινε χθες στη διάρκεια του Grand Prix PETRONAS της Μαλαισίας.
Συγκεκριμένα η PETRONAS και η Dorna Sports ανακοίνωσαν τη χρήση ενός νέου βιώσιμου καυσίμου για τη Moto2™ και Moto3™, από την επόμενη σεζόν. Ως επίσημος προμηθευτής καυσίμων για τις μεσαίες και μικρές κατηγορίες, η PETRONAS έχει δεσμευτεί να προσφέρει ένα βελτιστοποιημένο καύσιμο, συμμετέχοντας στον αγώνα του MotoGP™ για ένα μέλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Το 2024, οι κατηγορίες Moto2™ και Moto3™ θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από το καύσιμο PETRONAS Primax Pro-Race M2 με σύνθεση τουλάχιστον 40% μη ορυκτών βιοκαυσίμων, πληρώντας τις απαιτήσεις των κανονισμών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Grand Prix FIM 2024.
Αυτή η εξέλιξη της συνεργασίας επιτρέπει στην PETRONAS να υποστηρίξει τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων και διοργανωτή του MotoGP™ στην επίτευξη του στόχου του να τροφοδοτήσει όλες τις κατηγορίες Grand Prix με 100% βιώσιμα καύσιμα έως το 2027, ξεκινώντας μια νέα παγκόσμια εποχή καυσίμων μηδενικού άνθρακα.

petronas interv2

Η Datin Anita Azrina Abdul Aziz, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Στρατηγικών Σχέσεων και Επικοινωνιών του Ομίλου PETRONAS δήλωσε: «Είμαι υπερήφανη που βλέπω τη συνεργασία με την Dorna Sports να συνεχίζει να εξελίσσεται, καθώς εργαζόμαστε μαζί για ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα για το άθλημα. Για την PETRONAS, η ανάπτυξη των βιώσιμων καυσίμων είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα νέων ευκαιριών, καθώς προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας ενόψει αυτής της ενεργειακής μετάβασης».

«Αυτό το βασικό ορόσημο υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση τόσο της PETRONAS όσο και της Dorna Sports να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι προς ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα και μαζί με τους συνεργάτες μας, θα συνεχίσουμε να υπερβαίνουμε τα όρια με τις Λύσεις Fluid Technology™».
Από την πλευρά του ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports: «Το 2024 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τους αγώνες Grand Prix μοτοσυκλετών καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια νέα παγκόσμια εποχή καυσίμων μηδενικού άνθρακα. Συνεργαζόμαστε με έναν παγκόσμιο κορυφαίο συνεργάτη όπως η PETRONAS για να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα στην Moto2™ και Moto3™ κάτι που είναι φανταστικό για εμάς, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο κατηγορίες θα συνεχίσουν να έχουν απίστευτη απόδοση ταυτόχρονα με τη χρήση τουλάχιστον 40% μη ορυκτών καυσίμων, χρησιμοποιώντας το paddock ως πεδίο δοκιμών πριν αυτές οι τεχνολογίες φτάσουν σε πραγματικούς πελάτες. Αυτό είναι και το ήθος μας – Το MotoGP είναι η κορυφή των δύο τροχών και το άθλημά μας, οδηγεί την καινοτομία στην κορυφή. Σε συνεργασία με την PETRONAS, είμαστε σίγουροι ότι οι Moto2™ και Moto3™ θα συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό από το 2024 και μετά».
Κατά τη φάση ανάπτυξης, το καύσιμο PETRONAS Primax Pro-Race M2 υποβλήθηκε σε αυστηρές δοκιμές απόδοσης κινητήρα με βασικούς κατασκευαστές και επιλεγμένες ομάδες των κατηγοριών Moto2™, Moto3™ και World Superbike.

Είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη, σημειώνουμε εμείς και μάλιστα δείχνει το ότι ο θερμικός κινητήρας δεν έχει “πεθάνει”, αφού θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Μάλιστα η ανακοίνωση γίνεται στην Ασία, στην οποία η ηλεκτροκίνηση θα αργήσει πάρα πολύ να φτάσει – αν φτάσει ποτέ – καθώς οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η χρήση θερμικών κινητήρων καθολική.

Το MotoGP™ και η Dorna Sports
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix FIM, MotoGP™, είναι το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο. 22 από τους ταχύτερους αναβάτες διαγωνίζονται με ειδικά κατασκευασμένες πρωτότυπες μοτοσυκλέτες σε μερικές από τις μεγαλύτερες πίστες αγώνων του κόσμου, δημιουργώντας ένα από τα πιο συναρπαστικά σόου στη Γη. Από τότε που εγκαινιάστηκε το 1949, το άθλημα έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει 20+ Grand Prix σε πέντε ηπείρους, με την τηλεοπτική μετάδοση να φτάνει σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Η Dorna Sports έγινε ο μοναδικός κάτοχος εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM MotoGP™ το 1991. Με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, με εγκαταστάσεις στη Βαρκελώνη και θυγατρική στη Ρώμη, ο Όμιλος Dorna κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση αθλημάτων, το μάρκετινγκ και τα μέσα ενημέρωσης και έχει πετύχει συνεχή ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια. Επεκτείνεται πέρα από την αποκλειστικότητα του MotoGP™ και σε άλλα κορυφαία πρωταθλήματα αγώνων μοτοσυκλετών σε όλο τον κόσμο.

You may also like

Comments are closed.