Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ούτε «παράθυρο» ούτε καν «φινιστρίνι» δεν αφήνει ανοιχτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση και επαναλειτουργία του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου «409» της Πάτρας. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε πλήρως από δύο επίσημες πηγές, το ΥΠΕΘΑ και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Δυτικής Ελλάδας.
Το μεν Υπουργείο απάντησε εγγράφως στον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός επαναλειτουργίας», ενώ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρόπουλος δηλώνει προφορικά στην «Πολιτεία» ότι «δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα».
Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις πρόσφατες ραδιοφωνικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, οι οποίες είχαν ερμηνευτεί ως «παράθυρο» ελπίδας για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά από υπόμνημα που απέστειλε στο ΥΠΕΘΑ στις 27 του περασμένου Μαΐου ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Πελοποννήσου, ζητώντας την επαναλειτουργία του «409» ως σύγχρονης πρωτοβάθμιας υγειονομικής μονάδας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ
Η απάντηση του Υπουργείου είναι τόσο λιτή και κατηγορηματική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Σε μόλις δυόμισι γραμμές, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«…Η επαναλειτουργία του 409 ΓΣΝ Πατρών ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δεν εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, καθόσον με τις υπάρχουσες δομές καλύπτονται οι ανάγκες…».

Με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία ξεκόβει μια και έξω κάθε συζήτηση, ισχυριζόμενη μονολεκτικά ότι οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως. Έτσι καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα των εργαζομένων οι οποίοι τόνιζαν ότι οι 1.300 στρατεύσιμοι της περιοχής στερούνται άμεσης πρόσβασης σε στρατιωτική υγειονομική μονάδα, αναγκαζόμενοι να μεταβαίνουν στην Τρίπολη ή στην Αθήνα.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι η επαναλειτουργία του «409» ως πρωτοβάθμιας δομής θα αποσυμφορούσε τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας που κυριολεκτικά στενάζουν.
Όσον αφορά τη χρήση του κτιρίου, το Υπουργείο σπεύδει να διευκρινίσει:
«…Το ακίνητο Πρώην 409 ΓΣΝΠ-Στρατόπεδο Χριστιά είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και συμπεριλαμβάνεται στα μη επιχειρησιακά ακίνητα που έχουν αποδοθεί στην ΥΠΑΑΠΕΔ για αξιοποίηση προς όφελος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και των Στελεχών της».

ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Το ενδεχόμενο χρήσης της δομής και από απλούς πολίτες είχε κινητοποιήσει και τους υγειονομικούς της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στήριξαν την πρόταση θεωρώντας την ως μια χρυσή ευκαιρία για να ανακουφιστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και ο «Άγιος Ανδρέας» από την καθημερινή ασφυκτική πίεση των εξωτερικών ιατρείων.
Μάλιστα, ο πλειοψηφών σύμβουλος του σωματείου «Ιπποκράτης» Μιχάλης Στελλάτος είχε δηλώσει στην «Πολιτεία» ότι άπαντες οι τοπικοί φορείς όφειλαν να ενωθούν πίσω από την πρόταση των υπαλλήλων ΥΕΘΑ και να αγωνιστούν για την επαναλειτουργία του 409.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η αρνητική εξέλιξη προκαλεί αντιδράσεις από το πολιτικό προσωπικό, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Πελοποννήσου Απόστολο Κόγκα (φωτογραφία), να κάνει λόγο για «κοροϊδία» και εμπαιγμό» εστιάζοντας και στις ούτε θετικές αλλά και ούτε αρνητικές, δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.
Και επιμένει καλώντας «εδώ και τώρα», όπως λέει, τους τοπικούς φορείς (Δήμο, ΠΔΕ, 6η ΥΠΕ) αλλά και τα σωματεία εργαζομένων, πρωτίστως όμως τους βουλευτές του νομού, να πάρουν θέση και είτε να ενώσουν δυνάμεις για να διεκδικήσουν την λειτουργία του 409, είτε να δώσουν εξηγήσεις για την μη εμπλοκή τους.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


