ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ταϊβάν: Η Κίνα περικυκλώνει τη χώρα – Έτοιμη για σύγκρουση η Ταϊπέι

Facebook
Twitter
Η Κίνα ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ κοντά στην Ταϊβάν, μια κίνηση επίδειξη δύναμης σε ζωτικής σημασίας διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες, μετά την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι αναχώρησε από την Ταϊβάν χθες, Τετάρτη, μετά από ένα ταξίδι που αψήφησε μια σειρά έντονων απειλών από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως έδαφός του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια, κατά την οποία κατέστησε «αναμφισβήτητα σαφές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα εγκαταλείψουν» έναν δημοκρατικό σύμμαχο όπως η Ταϊβάν.

Η επίσκεψη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο ορκίστηκε «τιμωρία» και ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στις θάλασσες γύρω από την Ταϊβάν — μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ζωντανά πυρά σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν -σε ορισμένα σημεία σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή του νησιού- και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για σύγκρουση, αλλά δεν θα το επιδιώξει.

Η εθνικιστική κρατική ταμπλόιντ του Πεκίνου Global Times ανέφερε, επικαλούμενη στρατιωτικούς αναλυτές, ότι πρόκειται για ασκήσεις «άνευ προηγουμένου» και ότι πύραυλοι θα πετάξουν πάνω από την Ταϊβάν για πρώτη φορά.

Η Ταϊβάν έχει περιγράψει τις ασκήσεις ως «μια παράλογη κίνηση αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, σε ανάρτησή της στο Twitter, έγραψε:

«Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί το status quo και τη δημοκρατία που με κόπο κερδίσαμε. Θα συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους για να διατηρήσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

«Προετοιμασία για πραγματική μάχη»

H Ταϊπέι εξέδωσε προειδοποιήσεις την Τετάρτη προς τα πλοία να αποφύγουν τις περιοχές που χρησιμοποιούνται για τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια. Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊβάν είπε ότι οι ασκήσεις θα διαταράξουν 18 διεθνείς διαδρομές που διέρχονται από το FIR της.

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ως «απαραίτητες και δίκαιες», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

«Στον σημερινό αγώνα γύρω από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες, η Κίνα είναι το θύμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση την Τετάρτη.

Μια κινεζική στρατιωτική πηγή είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν «στο πλαίσιο προετοιμασίας για την πραγματική μάχη».

ASEAN: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοιχτών συρράξεων στην περιοχή

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Η ΕΕ καταδικάζει

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top