Πάτρα: Ταλαιπωρία στην εφορία… για 0,01 ευρώ! (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Έπαθε σοκ ο Πατρινός φορολογούμενος. Επιχείρησε να κάνει συναλλαγή με την εφορία  και διαπίστωσε ότι το σύστημα… τον έβγαζε οφειλέτη! Όσο κι αν προσπαθούσε δεν κατάφερνε να βρει την άκρη.

Τελικά ανακάλυψε ότι χρωστάει… 1 λεπτό! Και μόνο η ταλαιπωρία του ήταν αρκετήμέχρι να «ξεχρεώσει» για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του, εξ’ ου και η καταγγελία που κάνει στην «Πολιτεία».

Θα πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας στους 10 οφειλέτες της εφορίας χρωστά από 0,01 έως 0,99 ευρώ! Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν καταγραφεί στο Taxis ως οφειλέτες του Δημοσίου επειδή δεν έχουν τακτοποιήσει υποχρεώσεις μικρότερες του 1 ευρώ.

eggrafo ofeilis
Το έγγραφο που εστάλη από την εφορία στον Πατρινό φορολογούμενο και αναγνώστη της «Πολιτείας»

Το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός φορολογουμένων συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των οφειλετών της εφορίας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, διότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι τόσο χαμηλού ύψους ποσά δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

Ωστόσο, αυτό ισχύει για ποσά που βεβαιώνονται πρωτογενώς μετά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. Όπως εξηγούν έμπειροι φοροτεχνικοί, τα μικρά ποσά οφειλών προκύπτουν από λανθασμένες πληρωμές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι χωρίς ενδεχομένως να το έχουν καν αντιληφθεί.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με συνολική οφειλή 667,21 ευρώ για τον περυσινό ΕΝΦΙΑ πλήρωσε στην 5η και τελευταία μηνιαία δόση 133,44 ευρώ, όπως και στις προηγούμενες τέσσερις δόσεις, παραβλέποντας ότι η 5η δόση ανερχόταν στα 133,45 ευρώ.

Έτσι, άφησε απλήρωτο 1 λεπτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που άφησαν σε εκκρεμότητα λίγα λεπτά του ευρώ από τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, επειδή πλήρωσαν σε μηχάνημα τράπεζας και τα μηχανήματα δεν δέχονται κέρματα αξίας μικρότερης των 10 λεπτών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top