ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Taxisnet: Αλαλούμ με την προθεσμία επικαιροποίησης στοιχείων στην ΑΑΔΕ

Facebook
Twitter
Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με την προθεσμία της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet καθώς “ερμηνεύτηκε” λάθος η σχετική απόφαση της Αρχής.

της Κατερίνας Φεσσά

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ ανέφερε ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους κωδικούς taxisnet και ότι η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου έχει ισχύ για 2 μήνες. Γι’ αυτόν τον λόγο τόσο από τους λογιστές όσο και από ειδησεογραφικά sites ερμηνεύτηκε ότι η σχετική προθεσμία θα έληγε τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

Πρόεδρος ΠΟΦΕΕ: Δεν υφίσταται καμία προθεσμία λήξης στην υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων

Για το θέμα της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης στο enikos.gr.
“Δεν υφίσταται καμία προθεσμία λήξης στην υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων σύμφωνα με την Α 1025/2022” ξεκαθάρισε ο κ. Καμπάνης και παρέθεσε τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ:
“Με την Α 1025/22 η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους με το taxisnet.  Ειδικότερα , οι φορολογούμενοι μέσω των ατομικών κωδικών Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».
στοιχεία

 

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται επίσης και ο θεσμός του «Βοηθού εκπλήρωσης» υποχρεώσεων, έτσι ώστε φορολογούμενοι πολίτες που έχουν δικούς τους κωδικούς taxisnet αλλά, για οποιοδήποτε λόγο (όπως πχ ηλικιωμένοι , κάτοικοι εξωτερικού κλπ) χρειάζονται και την βοήθεια τρίτου προσώπου (όπως πχ Συγγενής , φιλικό πρόσωπο, λογιστής ) για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, να την λάβουν.

Ο Βοηθός Εκπλήρωσης μπορεί να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του φορολογούμενου , υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail». Η έναρξη ισχύος της διάταξης αυτή ορίζεται δύο (2) μήνες μετά την 18-02-2022 που ήταν και η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ”.

Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας: Σύγχυση στους φορολογούμενους

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι “η  παραπάνω προθεσμία προκάλεσε σύγχυση στους φορολογουμένους θεωρώντας ότι την 18-04-2022 έληγε η προθεσμία για την υποχρέωση της επικαιροποίησης των στοιχείων τους. Ενώ με βάση την απόφαση, η διαδικασία της επικαιροποίησης είναι διαρκής και δεν υφίσταται καταληκτική ημερομηνία. Η παραπάνω διαδικασία δημιουργεί αρρυθμίες στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς έως και το προηγούμενο έτος ,σε περιπτώσεις που η σύζυγος δεν είχε εισόδημα ούτε ακίνητη περιουσία, δεν ήταν απαραίτητο να είχε ατομικούς κωδικούς taxisnet. Σε αυτήν την περίπτωση η δήλωση μπορούσε να υποβληθεί κανονικά με τους κωδικούς μόνο του υπόχρεου, δηλαδή του συζύγου”.

“Ειδικά για φέτος για να προχωρήσει η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται να προηγηθεί η επικαιροποίηση των στοιχείων και τον δυο συζύγων. Άρα θα πρέπει και οι δυο να έχουν ατομικούς κωδικούς taxisnet. Με δεδομένο πως η υποχρέωση επικαιροποίησης στοιχείων όλων των φορολογουμένων είναι διαρκής και δεν έχει προθεσμία λήξεως, δεν συντρέχει και λόγος να μπλοκάρει η ομαλή υποβολή των δηλώσεων “, πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top