ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι φοβούνται περισσότερο ότι θα αντικατασταθούν από την ΑΙ (γράφημα)

artificial intelligence picabay

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι «μπλε κολάρου» ανησυχούν πως η τεχνολογία θα καταστήσει τη δουλειά τους παρωχημένη. Ο φόβος τους, όμως, θεωρείται «εξ αντανακλάσεως», καθώς φαίνεται να οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους αντίστοιχους φόβους των εργαζομένων με πανεπιστημιακή μόρφωση. Περίπου το 22% των εργαζομένων στις ΗΠΑ φοβάται ότι μπορεί να τεθεί στο περιθώριο από την τεχνολογία, από 15% πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Gallup.

Ωστόσο, το ποσοστό των εργαζομένων με πανεπιστημιακή μόρφωση που ανησυχούν υπερδιπλασιάστηκε, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων.

Εντείνονται οι ανησυχίες

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυκλοφορία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο πυροδότησε μια φρενίτιδα τεχνητής νοημοσύνης και ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν οι δουλειές υψηλά εξειδικευμένων υπαλλήλων. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτιμά ότι το 70% των εργατοωρών παγκοσμίως αφορά σε εργασίες που θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από υπολογιστές, ενώ πριν από λίγα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν περίπου στο μισό. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της Gallup δείχνουν ότι λιγότεροι από έναν στους τέσσερις εργαζόμενους πιστεύουν ότι η απειλή είναι άμεση.

401841286

Remaining Time-0:00
Fullscreen
MuteΤα τελευταία στοιχεία της Gallup βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη τον Αύγουστο με τη συμμετοχή 491 ενηλίκων των ΗΠΑ που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν ανησυχούν προσωπικά για το αν θα επηρεαστούν στο εγγύς μέλλον.

Οι ανησυχίες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια -ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με πανεπιστημιακή μόρφωση- προβλέπει η Lydia Saad, διευθύντρια κοινωνικής έρευνας της Gallup στις ΗΠΑ, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Οι φόβοι ενδέχεται, επίσης, να αυξηθούν καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται στις εργασιακές συνθήκες, μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Μια άλλη πρόσφατη έρευνα της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 16% των επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του Fortune 500 προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία τους κατά το επόμενο έτος, ενώ το 72% τοποθετεί αυτόν το παραγκωνισμό στα επόμενα τρία χρόνια.

Ένα παράδοξο συμπέρασμα

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης καταλήξει σε ένα περίεργο συμπέρασμα: Πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους εργαζόμενους γενικά – απλώς όχι σε αυτούς, προσωπικά.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τα βασικά σημεία αιχμής στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του Χόλιγουντ που ζητούν καλύτερες πληρωμές, εργασιακή ασφάλεια και προστασία από τον πιθανό εκτοπισμό τους λόγω της χρήσης AI.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που δηλώνουν ότι φοβούνται για πιθανή αντικατάστασή τους από την ΑΙ έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος, σύμφωνα με την έρευνα, παρότι μια πρόσφατη έρευνα της Revelio Labs αποκάλυψε ότι οι γυναίκες κατέχουν δυσανάλογα μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας που απειλούνται.

You may also like

Comments are closed.