ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τελευταία μέρα πληρωμής του φόρου εισοδήματος – «Έρχονται» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Facebook
Twitter
Έληξε χθες το περιθώριο, σε όσους φορολογούμενους θέλουν και μπορούν να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η διαδικασία ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι θα ξεκινήσει στις 20 με 21 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιλέξουν, εφόσον είναι εφικτό,

·     Είτε να καταβάλουν την πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και τις υπόλοιπες 5 δόσεις κάθε μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022

·        Είτε να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ καταβάλλοντας τις δύο πρώτες δόσεις έως το τέλος Οκτωβρίου.

O υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμία αλλαγή στο φόρο που θα πληρώσουν.

Θα υπάρχουν όμως και ιδιοκτήτες οι οποίοι αναμένεται να δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Η μείωση ξεκινά από το 50% του φόρου και φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή, ανάλογα με τα συνολικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

Ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Φορολογικές δηλώσεις

Περισσότερα από 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως και τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, με το 66% των εκκαθαριστικών να είναι είτε πιστωτικά είτε χρεωστικά.

Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα :

·         Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.

·         Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης. Αν στην τροποποιητική δήλωση διορθώνεται λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο όμως δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης και της φορολογικής υποχρέωσης.

·         Σε περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

– αν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

– αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top