ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τεστ αξιόπιστα ή τεστ του…κιλού; Εξοργισμένοι οι μικροβιολόγοι

rapid test 1
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Από χθες τέθηκε σε ισχύ το εξαγγελθέν πακέτο υγειονομικών μέτρων της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει την υποχρέωση διενέργειας ράπιντ τεστ από εργαζομένους και εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, με το κόστος του κάθε τεστ να «πέφτει» στα 10 ευρώ από τα 20 – 25 ευρώ που είναι σήμερα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να αρχίζουν και τόσο ρόδινα, ακόμα και σε επίπεδο Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, για μια σειρά από αξιοσημείωτους λόγους που έχουν προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση του υπευθύνων τους.

Κι αυτό, διότι η Κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον… ξενοδόχο αφού όρισε την τιμή του κάθε ράπιντ τεστ στα 10 ευρώ, αλλά αυτό δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τις παρασκευάστριες και προμηθεύτριες εταιρείες αλλά η μείωση της τιμής απλώς μεταφέρεται ως επιζήμιο οικονομικό βάρος στις πλάτες των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων.

Και επειδή παράλληλα δεν προσδιορίζονται οι προδιαγραφές των τεστ που πρέπει να διενεργούνται, κανείς δεν εγγυάται το αποτέλεσμα εάν κάποια εργαστήρια καταφύγουν σε τεστ που είναι φθηνότερα αλλά το αποτέλεσμα τους είναι αμφίβολο. Που σημαίνει ότι ίσως τελικά να έχουμε πλαστή εικόνα για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

 

1 8 e1631557001920

ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μιλώντας η «Πολιτεία» με τον Ιατρό – Μικροβιολόγο και εκπρόσωπο της «Βιοανάλυσης» στην Πάτρα, Βασίλη Λουλέλη, κατέγραψε τις εύλογες απορίες του αλλά και την οργή γενικότερα του κλάδου στον οποίο ανήκει, για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι ανωτέρω αποφάσεις και για το ότι δεν συνοδεύονται από ανακοινώσεις που να φανερώνουν πως υπολογίστηκαν σημαντικές παράμετροι της όλης διαδικασίας διενέργειας ράπιντ τεστ.

Οι παράμετροι αυτές αφορούν:

  1. Τη διενέργεια σοβαρών τεστ ασφαλείας και όχι φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας, που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  2. Την εξασφάλιση της διαδικασίας υπό τους κανόνες που επιβάλλονται μέχρι και το τελικό στάδιο του πώς απορρίπτονται τα ιατρικά απόβλητα και
  3. Τα περιθώρια οικονομικής αντοχής των ίδιων των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, αφού η μείωση κόστους θα τα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Για να γίνουν πιο κατανοητά αυτά τα τρία στην πράξη, ο πατρινός επιστήμονας εξηγεί:

«Αν μπείτε στο skroutz θα βρείτε ράπιντ τεστ ακόμα και με 1,25 ευρώ ή και λίγο παραπάνω. Αν όμως θέλεις να κάνεις σωστά και επαγγελματικά τη δουλειά σου και να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ακριβότερα τεστ και όχι τα συγκεκριμένα».

Πράγματι, μπήκαμε στην skroutz (ένθετες φωτογραφίες) και βρήκαμε τεστ ακόμα και με 1,25 ευρώ! Όμως οι προδιαγραφές τους δεν σχετίζονται ούτε κατ’ ελάχιστο με τις προδιαγραφές εκείνων, των πιο ακριβών τεστ, που ένας υπεύθυνος Μικροβιολογικού Εργαστηρίου οφείλει να χρησιμοποιεί αν θέλει να παράσχει σωστές υπηρεσίες και φυσικά να διατηρήσει την φήμη της επιχείρησης του.

«Εγώ προμηθεύομαι τεστ της ROSS που κοστίζουν 8,70 ευρώ το καθένα και τώρα η εταιρεία ίσως να μου κατεβάσει την τιμή στα 6,50 ευρώ. Αλλά και πάλι δεν… βγαίνει. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, λέει ότι η τιμή του τεστ θα… πέσει στα 10 ευρώ, αποφεύγοντας να μας πει… τι τεστ και ποιων προδιαγραφών θα πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να κάνει ό,τι τεστ θέλει ο καθένας; Αυτό μας λένε;» τονίζει.

Με άλλα λόγια ή κάποιοι θα καταφύγουν σε τεστ του… κιλού και θα έχουμε πλασματική γενική εικόνα για το ποιοι νοσούν και ποιοι όχι ή όσοι επιμείνουν να χρησιμοποιήσουν τεστ ασφαλείας θα βρεθούν πιο κοντά σε παγόβουνο οικονομικής δυσλειτουργίας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το κόστος του ράπιντ τεστ δεν αφορά μονάχα την αγορά του.

«Από την τιμή του καλύπτεται η αγορά του, η αμοιβή της ειδικευμένης του Εργαστηρίου που διενεργεί το τεστ και του λοιπού προσωπικού που ασχολείται μέχρι το αποτέλεσμα, η χρήση ‘Θαλάμου Βιοασφάλειας’ και η απόρριψη των χρησιμοποιημένων τεστ ως ιατρικά απόβλητα. Ξέχωρα από άλλα λειτουργικά έξοδα», επισημαίνει ο κ. Λουλέλης.

Εξηγώντας ότι ο «Θάλαμος Βιοασφάλειας» είναι κάτι απαραίτητο και υψηλού κόστους. Χρησιμοποίησε μάλιστα το δικό του παράδειγμα, καθώς ο τελευταίος «Θάλαμος Βιοασφαλείας» που παρήγγειλε από στην Κίνα, κόστισε 17.000 ευρώ!

Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο απόρριψης των εργαλείων υπενθυμίζοντας ότι: «Αυτά είναι ιατρικά απόβλητα. Δεν τα πετάμε στα σκουπίδια. Εγώ πληρώνω 19 ευρώ το κιλό για να μεταφερθούν στην Αθήνα».

Συμπερασματικά, υπάρχει ένας κύκλος κόστους πριν και μετά την πραγματοποίηση του τεστ, που με τη μείωση της τιμής δεν εξασφαλίζεται η κάλυψη του. Ειδάλλως, κάποιοι θα καταφύγουν στην «φθηνή λύση» που όμως δεν εγγυάται τίποτα σε κανέναν.

 

test 2

Κίνδυνος συγχρωτισμού στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Πάτρας 

Ανεφέρθη ήδη, στο κεντρικό θέμα ανωτέρω, η κατάσταση που διαμορφώνεται αναφορικά με τα ράπιντ τεστ στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Πάτρας και διατυπώθηκαν οι απόψεις αλλά και οι αντιρρήσεις υπευθύνων τους.

Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα, πολύ σημαντική παράμετρος που πολύ σύντομα θ’ απασχολήσει έντονα… Και αυτό γιατί δεν φαίνεται να έχει, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ληφθεί κάποια πρόνοια για την αποφυγή συνωστισμού ανεμβολίαστων έξω από τα διαγνωστικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια.

Θυμίζουμε ότι από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από σήμερα είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Ακόμα, όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Στους δε κλειστούς χώρους Εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Όλα αυτά συνηγορούν στην πρόβλεψη να επικρατήσει πανδαιμόνιο στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, με τους υπευθύνους να εξετάζουν ήδη την πιθανότητα να τεθεί «Ανώτατο Όριο Ημερήσιων Ραντεβού»!

Κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, με προσδιορισμό μάλιστα τα 20 ραντεβού την ημέρα.

Μόνο που κι αυτό θα οδηγήσει σε άλλους είδους προβλήματα, διότι η Πάτρα διαθέτει περί τα 60 Μικροβιολογικά εργαστήρια. Επί 20 ραντεβού το καθένα, ισούται με 1.200 ραντεβού ημερησίως.

Όταν στην Πάτρα ανεμβολίαστοι είναι κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό και θα χρειάζονται από ένα έως δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ