ΥΓΕΙΑ

Τεστοστερόνη: Πόσο διαφορετικά επηρεάζει την σεξουαλική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών

211012141718 sex
Low stamina and sexual drive is side effect of stress
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται πως δεν επηρεάζουν μόνο τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά των αντρών αλλά και των γυναικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία μάλλον αλλάζουν τελείως τον τρόπο που έχουμε το σεξ στο μυαλό μας, καθώς σύμφωνα με αυτά οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης προτιμούν το σεξ με διαφορετικές γυναίκες, ενώ οι γυναίκες φαίνεται πως προτιμούν το… μοναχικό σεξ (την αυτοικανοποίηση).

Τα στοιχεία αυτά από την τρίτη βρετανική εθνική έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής και των δύο φύλων παρέχουν τις πρώτες λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων σε επίπεδο πληθυσμού.

Το δείγμα ήταν σχετικά μεγάλο, συγκεκριμένα 4.000 ενήλικες, 18 εώς 74 ετών, από τους οποίους πάρθηκαν δείγματα σάλιου για να μετρηθούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και ερωτηματολόγια με στόχο να διερευνήσουν τις σχέσεις μεταξύ της ποσότητας των ανδρογόνων και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άντρες που είχαν υψηλότερες τιμές της τεστοστερόνης, ήταν πιο πιθανό να είχαν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα τα τελευταία πέντε χρόνια και είχαν κάνει πρόσφατα ετεροφυλόφιλο κολπικό σεξ.

Αντίθετα, όσες γυναίκες είχαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν είχαν σχέσεις με το ίδιο φύλο, ενώ ανέφεραν πιο πρόσφατα και συχνότερα τη σεξουαλική δραστηριότητα του αυτοικανοποίησης.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα σίγουρα αλλάζουν τη συζήτηση γύρω από το ρόλο της τεστοστερόνης, που μέχρι στιγμής θεωρείτο ο βιολογικός οδηγός της σεξουαλικής επιθυμίας των αντρών. Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν τη μελέτη αυτή μια αφορμή να πέσει περισσότερο φως στην ρόλος του στη γυναικεία επιθυμία.

Η διερεύνηση των σεξουαλικών συμπεριφορών

Όσοι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον έναν σεξουαλικό σύντροφο το χρόνο πριν από την έρευνα, ερωτήθηκαν σχετικά με προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας που ενδέχεται να έχουν, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ ή πρόβλημα στύσης.

Οι ερευνητές μέτρησαν μια σειρά σεξουαλικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών πρακτικών τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τη συνέντευξη, όπως η συχνότητα του αυνανισμού αλλά και τον αριθμό των συντρόφων τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκτιμήθηκε επίσης η άποψη των συμμετεχόντων σχετικά με τις εφήμερες σχέσεις, όπως τα one night stand.

Συνολικά, όσες γυναίκες είχαν υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης, προτιμούσαν ως δραστηριότητα την αυτοικανοποίηση παρά τη σεξουαλική πράξη με έναν σύντροφο, σε αντίθεση με τους άντρες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορετικές έννοιες και τα κίνητρα που αποδίδουν οι γυναίκες στον αυνανισμό και το σεξ με… παρέα.

«Τα δεδομένα μας τείνουν να επιβεβαιώνουν ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να γίνουν κατανοητές εξετάζοντάς τες στο πλαίσιο κοινωνικών αλλά και ορμονικών επιδράσεων στη σεξουαλική λειτουργία και συμπεριφορά. Η σύνδεση της τεστοστερόνης με την αυτοικανοποίηση των γυναικών, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας παράγοντας επίδρασης των κοινωνικών παραγόντων στις ορμονικές επιδράσεις στη συμπεριφορά των γυναικών» αναφέρει σχετικά η Wendy Macdowall από το London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Έρευνες του παρελθόντος σχετικά με τις ορμόνες και την γυναικεία σεξουαλική επιθυμία επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε πτυχές της γονιμότητας των γυναικών, όπως στην έμμηνο ρύση. Στους άνδρες, όμως, το επίκεντρο ήταν η ικανότητα της σεξουαλικής απόδοσης, όπως η στύση.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ