Θάνος Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό»

Facebook
Twitter
Ανάστατη είναι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα από τα δεκάδες πλέον περιστατικά ηπατίτιδας που καταγράφονται σε παιδιά κυρίς έως 6 ετών. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 74 κρούσματα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ολλανδία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι Ελληνικές αρχές που εκτιμούν ότι πίσω από τα κρούσματα ίσως να κρύβεται κάποιος αδενοϊός.

Μετά από δύο χρόνια, αυτό το Πάσχα θα εορταστεί με μόνο περιορισμό την επίδειξη πιστοποιητικού, μέτρο που θα πάψει να ισχύει από την πρώτη Μαΐου.

«Οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα παρατηρούμε την πανδημία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η πανδημία είναι παρούσα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες.

«Βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημία. Δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτικότητα. Η πολιτεία πλέον εμπιστεύεται τους πολίτες» είπε η γενική γραμματέας, Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Χωρίς self-test η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Χωρίς σελφ τεστ θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Στο εξής θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μόνο όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

«Θα κάνουν 2 τεστ αν βρεθεί κρούσμα στην τάξη» δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μια 19χρονη κατέληξε σήμερα στο Αττικο, όπου νοσηλευόταν διασοληνωμένη από τον Ιανουάριο. Η κοπέλα ήταν έγκυος και οι γιατροί προχώρησαν σε καισαρική στην 32η εβδομάδα, προκειμένου να σώσουν το μωρό. Η 19χρονη δεν είχε υποκείμενα νοσήματα ήταν όμως ανεμβολίαστη.

Συναγερμός για την ηπατίτιδα

Την ίδια ώρα, ανάστατη είναι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την μαζική εμφάνιση κρουσμάτων ηπατίτιδας που δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. 74 περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 6 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. 3 περιστατικά έχουν εμφανιστεί στην Ισπανία, 4 στην Ολλανδία εκ των οποίων 3 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ενώ 9 είναι τα περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα ωστόσο οι αρχές σε επιφυλακή.

«Τα παιδιά 2-3 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα περιστατικά δεν συνδέονται ούτε με τον κορωνοιο ούτε με τα εμβόλια. Ίσως πρόκειται για νέο αδενοιο, καθώς δεν έχει σχέση με τους εως τώρα γνωστούς τύπους ηπατίτιδας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Οι παιδίατροι τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό αν παρατηρούν στα παιδιά τους συμπτώματα όπως ικτερος, γαντρεντερίτιτα και πυρετός.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top