ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: «Αν υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, θα είναι ηπιότερο και θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους»

Facebook
Twitter
«Σύμμαχός μας είναι το καλοκαίρι στον έλεγχο της πανδημίας», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως παραδέχτηκε δημιουργεί ανησυχία η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αυξημένη μεταδοτικότητα και η διασπορά της και σε άλλες χώρες με συνέπεια τη δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας. Πάντως όσον αφορά στη χώρα μας, επισήμανε πως το “4ο κύμα, εάν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους

Ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου προφυλάσσει, όπως επισήμανε και από τo ινδικό στέλεχος του ιού – μετάλλαξη Δέλτα-, που μπορεί να έρθει, ιδίως μέσα στο καλοκαίρι και στη χώρα μας.

«Καμία δεύτερη δόση να μη χαθεί και να μην καθυστερήσει. Κανείς να μη μείνει ανεμβολίαστος», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Εξήγησε ότι η ανοσία που επιτυγχάνεται και με τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επικαλέστηκε μάλιστα, μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 12.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις σύμφωνα με την οποία η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικό στέλεχος) είναι της τάξεως του 86% για το εμβόλιο της Pfizer και με την δεύτερη δόση και του 66% στο για το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης και με τις δύο δόσεις.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως η σύσταση είναι όποιος ξεκίνησε με την πρώτη δόση να κάνει και την δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, γιατί όπως επισήμανε “η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι υπό μελέτη.” Η συγκεκριμένη σύσταση ισχύει όπως υπογράμμισε σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο φορές την εβδομάδα η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Επιπλέον ανέφερε ότι αλλάζουν από αυτή την εβδομάδα οι ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε η κα Θεοδωρίδου οι ενημερώσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και όχι τρεις φορές, όπως γινόταν έως τώρα.

Ειδικότερα η μια ενημέρωση θα αφορά στο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Η δεύτερη θα γίνεται την Πέμπτη μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ο υπουργός Βασίλης  Κικίλιας θα παρεμβαίνει στις δύο ενημερώσεις όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top