ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Η Δέλτα τρέχει γρήγορα – Το τείχος ανοσίας χτίζεται στο 80% των εμβολιασμών

Facebook
Twitter
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών τονίζοντας πως παρακολουθούμε έναν αγώνα μεταξύ των ανθρώπων και της επιστήμης από τη μία και των χαρακτηριστικών των ιών από την άλλη.

«Από ότι φαίνεται ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» ανέφερε και πρόσθεσε «η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε μετάλλαξη μεγάλης ανησυχίας. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στο καλοκαίρι».

Επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι 50 με 70% υψηλότερη από το αγγλικό στέλεχος, που με τη σειρά του είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

«Η διασπορά του ιού από την μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά ανεμβολίαστους και ανοσοκαταστελμένους, όπως και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για δύο χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά στους εμβολιασμούς, ωστόσο βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει ότι στο Ισραήλ, στη χώρα – πρότυπο, το 60% των εμβολιασμένων δεν αποτελεί επαρκές τείχος ανοσίας για τη νέα μετάλλαξη.

Για να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας  χρειάζεται οι εμβολιασμένοι να φτάσουν το 80% του πληθυσμού.

Ωστόσο από ότι φαίνεται από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει μεγαλώσει το ποσοστό αυτών που έχουν νοσήσει βαριά, και αυτό είναι αισιόδοξο νέο.

Χρειαζόμαστε εντατικοποίηση των εμβολιασμών και απαραιτήτως των δύο δόσεων, καθώς η μία μόνο δόση είναι αποτελεσματική κατά 30%.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε περίοδο επιδημίας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.

«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με την μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Για να συνεχίσει: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κοροναϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».

Ερωτώμενη για τα προνόμια στους εμβολιασμούς, σχολίασε ότι η «κάρτα για τους νέους είναι ένα θετικό βήμα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top