ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης: Η πανδημία στην Ιταλία, στην Ελλάδα, η κόπωση και οι ομοιότητες

Facebook
Twitter
Μια ψύχραιμη δημοσιογραφική φωνή μιλά στην «Πολιτεία» απ’ τη Ρώμη για το πως οι Ιταλοί βιώνουν σήμερα την παρατεταμένη υγειονομική κρίση  

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η αποκλειστική συνέντευξη που η «Πολιτεία» είχε την ιδιαίτερη χαρά να εξασφαλίσει από τον Έλληνα δημοσιογράφο στην Ιταλία Θεόδωρο Ανδρεάδη-Συγγελλάκη, έχει ξεχωριστή σημασία.

Διότι ο γνωστός ανταποκριτής μεταφέρει την κατάσταση της πανδημίας από τη χώρα η οποία επλήγη περισσότερο στο πρώτο κύμα.

Από την άλλη, διότι ο λόγος του αποτελεί μια πιο αντικειμενική «ματιά» και προσέγγιση στο πώς η Ελλάδα πορεύεται σε αυτή την περιπέτεια.

Ο Θεόδωρος Ανδρεάδης -Συγγελλάκης έχει γεννηθεί στην Ρώμη από Έλληνες γονείς. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο La Sapienza και εργάζεται ως δημοσιογράφος από τα 19 του χρόνια. Είναι ανταποκριτής στην Ιταλία του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του Alpha και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία: «49 σύντομες ιστορίες από την Ιταλία- Giorni allo Specchio» (εκδόσεις Σιδέρη), την ποιητική συλλογή «Giorni allo Specchio» (Nuova Cultura) και την συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα «Alexis Tsipras, la mia sinistra» (Edizioni Bordeaux).

«Η κόπωση του κόσμου στην Ιταλία είναι εμφανής. Κρατάμε την ανάσα μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε και να χαμογελάσουμε και πάλι».

Η συνέντευξη:

Ερ. Κύριε Ανδρεάδη -Συγγελλάκη συμπληρώσαμε έναν χρόνο πανδημίας. Ένας χρόνος… σαν πόλεμος. Ποιο είναι το απόσταγμα ενός δημοσιογράφου από όλο αυτό που βίωσε καλύπτοντας τα γεγονότα, σε μια χώρα η οποία επλήγη σοβαρά από τον ιό;

Απ. H Ιταλία, όπως ξέρετε, ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη, με δραματικό τρόπο, από τον ιό. Μπορώ να πω ότι όλα έχουν «παγώσει», εδώ και ένα χρόνο. Κρατάμε την αναπνοή μας, περιμένοντας να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην γνώριμή μας καθημερινότητα. Προσωπικά έπαψα να βλέπω φίλους και συναδέλφους, και περιορίζω τις εξόδους μου στις αυστηρά αναγκαίες, κυρίως επαγγελματικού χαρακτήρα υποχρεώσεις.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πολιτών οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αρχίζοντας από τους εμπόρους, τους καλλιτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες γενικότερα. Όλοι ελπίζουμε, με την έλευση του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, να ξαναρχίσουμε να ζούμε, να βλέπουμε φίλους και γνωστούς, να μιλάμε και να αγκαλιάζουμε άφοβα τους ανθρώπους. Διότι είμαστε, πάνω απ’΄ όλα, κοινωνικά όντα.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΤΑΛΙΑ

 Ερ. Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα η Ιταλία σε σχέση με τον κορωνοϊό; Πώς έχει σε γενικές γραμμές η κατάσταση στη χώρα;

Απ. Στην φάση αυτή συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των ογδόντα ετών, ενώ παράλληλα, έχει ξεκινήσει και εκείνη των πολιτών που έχουν περάσει τα εβδομήντα. Όπως ξέρετε, στην αρχή αυτής της εβδομάδας, εμβολιάσθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μαζί με την σύζυγό του.

Είναι και οι δυο εβδομήντα τριών ετών και τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca στον ειδικό χώρο για τους εμβολιασμούς που έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό Termini, στην Ρώμη.

Στο μεταξύ, επειδή στην Ιταλία οι αρμοδιότητες για τον τομέα της Υγείας είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε κεντρική Κυβέρνηση και Περιφέρειες, υπάρχουν προβλήματα που κανείς, σχεδόν, δεν θα μπορούσε να προβλέψει: ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης το πρόγραμμα εμβολιασμού ‘τρέχει’ με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε εκείνη του Μιλάνου (που θεωρείται πιο εύπορη και προηγμένη) υπάρχει σειρά προβλημάτων. Το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων της Λομβαρδίας παρουσίασε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.

Τώρα, όλοι ελπίζουν ότι από τα μέσα Απριλίου, με την έλευση του εμβολίου της Johnson& Johnson, η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί και ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα καταφέρει να εμβολιαστεί τουλάχιστο το 70% των πολιτών.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 Ερ. Σε τι βαθμό υπολογίζονται οι… παράπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας, αυτές δηλαδή που αφορούν στην οικονομία και την αγορά; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας; Η ιταλική κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα το επιχειρείν για να σταθεί όρθιο σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία;

Απ. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τόσο στην Ρώμη, όσο και στην Βενετία, για παράδειγμα, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και γραφείων.

Στην Βενετία, υπάρχουν πολλές προτάσεις από Κινέζους επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν μαγαζιά και ξενοδοχεία, στο ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης. Στην Ρώμη, δε, αρχίζει και πάλι να απλώνει τα πλοκάμια της η μαφία: άνθρωποι της Κόζα Νόστρα και από άλλες μαφίες (όπως την Ντράγκετα της Καλαβρίας) επισκέπτονται εμπόρους που βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης, και τους προτείνουν να αγοράσουν τα μαγαζιά τους.

Όποιος μπορεί αντέχει, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν, πλέον, άλλο περιθώριο, και αναγκάζονται να υποκύψουν στον εκβιασμό -ουσιαστικά- του οργανωμένου εγκλήματος. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης, η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, μόλις ενέκρινε βοήθειες 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα χρήματα, σύμφωνα με ότι ανακοινώθηκε, θα καταβληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Στο τέλος του χρόνου, βέβαια, οι βοήθειες αυτές θα σταματήσουν.

Ερ. Παρακολουθώντας την κατάσταση στην Ελλάδα, ποιες διαφορές εντοπίζετε ως πιο αισθητές μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, στην διαχείριση της πανδημίας;

Απ. Πρέπει να πω ότι γνωρίζω καλύτερα, στην φάση αυτή, την ιταλική πραγματικότητα, Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες: στην πρώτη φάση της πανδημίας, η χώρα μας ακολούθησε αρκετά πιστά το παράδειγμα της Ιταλίας, σε ότι αφορά τα έκτακτα μέτρα και τους περιορισμούς. Παράλληλα, και το περασμένο καλοκαίρι, η Ιταλία άνοιξε τις πύλες της σε ξένους τουρίστες, όπως κάναμε και εμείς.

Και από τον Οκτώβριο, ξαναμπήκαμε σε μια φάση βαθμιαίων απαγορεύσεων, με την ιταλική επικράτεια η οποία χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με την διάδοση του Ιού: άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Τώρα, και εδώ ελπίζουν ότι το πράσινο ψηφιακό πάσο που ενέκρινε η Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει για μια ασφαλή ανάκαμψη του τουρισμού.

Παράλληλα, βέβαια, όπως συμβαίνει και σε εμάς, νομίζω, σχεδόν το 50% των πολιτών, φορά με λάθος τρόπο (ή, κάποιες φορές δεν φορά καθόλου) την προστατευτική μάσκα. Υπάρχουν πρόστιμα, αλλά η Αστυνομία και οι καραμπινιέροι προσπαθούν να μην είναι υπερβολικά αυστηροί, διότι η κόπωση του κόσμου είναι εμφανής. Κρατάμε την ανάσα μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε και να χαμογελάσουμε και πάλι, μαζί με τα πρώτα μπάνια μας…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top