Τι αλλαγές φέρνει το πλαφόν του 3% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου

Facebook
Twitter

Οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου φέρνουν μια δέσμη αλλαγών αναφορικά με τον τρόπο εκλογής αλλά και την θητεία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Για παράδειγμα η θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών που θα εκλεγούν στις 8 ή στις 15 Οκτωβρίου (όπου χρειαστεί επαναληπτικός γύρος) θα είναι στο εξής πενταετής και ότι τετραετής όπως συνέβαινε έως τώρα.

Το ίδιο, φυσικά, και η θητεία των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων. Η πενταετία θα ξεκινήσει απ’ την 1η Ιανουαρίου 2024, ημερομηνία εγκατάστασης των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Επίσης, η απλή αναλογική καταργείται. Ο συνδυασμός που εκλέγεται θα έχει και την πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον τα 3/5 στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ακόμα, αντί για το 50% συν μια ψήφο που ήθελε έως τώρα ένας συνδυασμός ώστε να εκλεγεί απ’ την πρώτη Κυριακή, το όριο εκλογής υποχωρεί αισθητά στο 43%. Όπου υπάρξει συνδυασμός με τέτοιο ποσοστό απ’ τον πρώτο γύρο, δεύτερος γύρος δεν θα υπάρξει.

Ο νέος νόμος, όπως έχει γράψει ήδη η «Πολιτεία», φέρει τη σφραγίδα του νυν υπουργού Επικρατείας και έως πρότινος υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ψηφίστηκε το 2021 και αντικατέστησε προηγούμενο νόμο του 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Χαρίτσης στο υπουργείο Εσωτερικών).

ΠΛΑΦΟΝ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΟ 3%

Ωστόσο, μια ακόμα αξιοπρόσεκτη αλλαγή που φέρνει το εν ισχύει, πλέον, νομικό πλαίσιο είναι η καθιέρωση του πλαφόν 3% (ό,τι ισχύει και για τις εθνικές εκλογές) ώστε ένας συνδυασμός να μπορεί να εκπροσωπηθεί στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο νόμος Βορίδη, τίθεται «όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές».

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Αν, λοιπόν, το 2019 ήταν σε ισχύ το πλαφόν του 3%, θα ήταν άλλη και η εικόνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Οι παρατάξεις θα ήταν πέντε (Φαρμάκης, Κατσιφάρας, Σπηλιόπουλος, Καραθανασόπουλος, Χατζηλάμπρου) και όχι οκτώ που είναι σήμερα. Και αυτό γιατί δεν θα είχαν ξεπεράσει το όριο του 3% ο Ανδρέας Νικολακόπουλος (2,67%), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (2,46%) και ο Χρήστος Κοσίνας (1,38%).

ΘΑ ΕΛΕΙΠΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ…

Αντιστοίχως, θα ήταν άλλη και η εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων. Και απ’ την φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας θα απουσίαζαν οι τέσσερις απ’ τους συνολικά δέκα επικεφαλής παρατάξεων.

Δεν θα ήταν εκεί οι Νίκος Τζανάκος (2,63%), Θόδωρος Ντρίνιας (2,03%), Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (1,85%) και Χρήστος Πατούχας (1,43%). Και θα παρέμεναν μόνο οι Κώστας Πελετίδης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Νίκος Παπαδήμάτος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Ρώρος και Πέτρος Ψωμάς.

Αυτό, φυσικά, έχει ισχύ και σε άλλους Δήμους της Αχαΐας. Για παράδειγμα, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με το νόμο Βορίδη δεν θα είχαν καταφέρει να εκλεγούν οι Παναγιώτης Κουνάβης (2,95%) και Αλέκος Θανόπουλος (2,10%).

ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η θέσπιση του 3% ευνοεί τη λογική των συνεργασιών σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στις ζυμώσεις που γίνονται αναφορικά με τα σχήματα που τελικώς θα συμμετάσχουν στις εκλογές για το Δήμο Πατρέων. Μένει να δούμε αν αυτό, τελικώς, θα βρει εφαρμογή και στα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κάτι ακόμα που επισημαίνει σήμερα η «Πολιτεία» και στο οποίο θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι επικεφαλής των συνδυασμών είναι ότι με το νόμο Βορίδη υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τα ασυμβίβαστα των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 07 23 224111

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top