ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα F-35

f 35

Tη Δευτέρα θα αποσταλεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η απάντηση (Letter Of Acceptance-LOA) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Π.Α. είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022 και η έως τώρα καθυστέρηση της απάντησης σχετιζόταν σαφέστατα με το μέχρι πρότινος αδιέξοδο στο παζάρι Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την αποδέσμευση του πακέτου αναβάθμισης υφιστάμενων και αγοράς νέων F-16 για την τουρκική αεροπορία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Tο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή τους στην Κρήτη.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση χαρακτηρίζεται «ειλημμένη» ήδη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, με τον χρόνο αποστολής της LOA να έχει μπει, το προηγούμενο διάστημα, και αυτό, στο διπλωματικό παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη LOA που αναμένει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνονται το κόστος των μαχητικών, η συντ.ρηση και υποστήριξη τους και η εκπαίδευση των χειριστών.

Όσο για τον τελικο αριθμό των αεροκαφών, αυτός θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις, με βάση τα οικονομικά της χώρας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Ενδέχεται αυτά να ανέλθουν σε 12 αντί για 20.

You may also like

Comments are closed.