ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι διασταυρώνει η ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Facebook
Twitter
forologikes

Αν τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί τότε καλείται για εξηγήσεις ο υπόχρεος

Αυτόματες διασταυρώσεις στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλουν φέτος οι φορολογούμενοι διενεργεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει λάθη ή σκόπιμη απόκρυψη εισοδημάτων και στοιχείων που απομειώνουν την τεκμαρτή δαπάνη.

Στις περιπτώσεις που τα στοιχεία των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ, δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο φορολογούμενος, τότε καλείται στην Εφορία για εξηγήσεις και για να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αποδείξει πως οι δηλώσεις του ήταν σωστές.

 

Εφόσον πείσει η υπόθεση κλείνει, ενώ αν υπάρχουν διαφορές τότε του καταλογίζονται επιπλέον φόροι εισοδήματος ή ακινήτων και μάλιστα αναδρομικά, από το έτος που εντοπίζονται οι διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημειώματα με τις διαπιστώσεις της Εφορίας εκδίδονται με βάση στοιχεία που έχουν αντληθεί από τη φορολογική δήλωση του υπόχρεου ή και από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η ΑΑΔΕ διασταυρώνοντας τις φορολογικές δηλώσεις και των προηγουμένων ετών και συγκεκριμένα τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα στοιχεία που προκύπτουν από άλλες πηγές, εκδίδει και κοινοποιεί αναλόγως φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τι διασταυρώνει η ΑΑΔΕ
Για τον διοικητικό προσδιορισμό του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση αντλεί στοιχεία, από τις ακόλουθες πηγές πληροφοριών:

Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα κ,.λπ.
Τόκους καταθέσεων, μερίσματα, δικαιώματα.
Στοιχεία αποδοχών που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών,
Πληροφορίες που λαμβάνονται ηλεκτρονικά και αφορούν σε εισοδήματα ή δαπάνες,
Τα δεδομένα εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ, που αφορούν σε συναλλαγές έτους 2023, οι οποίες διενεργήθηκαν μέσω καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικά ιδρύματα με έδρα εκτός Ελλάδας.
Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που έχουν συνάψει με τους πελάτες τους και αφορούν σε συναλλαγές πληρωμής ασφαλίστρων που διενεργήθηκαν εντός του 2023.
Τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις που κατέβαλαν το 2023 οι ασφαλιστικές εταιρείες, βάσει δικαστικής απόφασης σε δικαιούχους, λόγω ανικανότητας για εργασία αιτία ατυχήματος, για την απώλεια του εισοδήματος.
Τις δαπάνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Τις δαπάνες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Τις δαπάνες για τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top