ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τα τέσσερα προνόμια που εξετάζουν Επιτροπή και Μαξίμου για τους πλήρως εμβολιασμένους

emvolio pistopoihtiko
Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς. Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντως πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ούτως ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης», απάντησε συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, τα άτομα «που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη».

«Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση», τόνισε.

Αυτό που ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε όταν κριθεί απαραίτητο να γίνει το επόμενο βήμα σε σχέση με τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων.

Συνεπώς, στο τραπέζι υπάρχουν ορισμένα σενάρια που αποτελούν βάση ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, στα καφέ, στα εστιατόρια , στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης. Αυτό πιθανόν να συμβεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Αν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός καθήμενων σε ένα τραπέζι, αυτό δε θα ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Όσοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς σε γυμναστήρια , κινηματογράφους και θέατρα χωρίς μάσκες.
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν κάνει το εμβόλιο, δε θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα προκειμένου να μπουν στο χώρο εργασίας τους.

You may also like

Comments are closed.