Τι «φέρνει» στις βρύσες μας το νερό της Πάτρας (φωτογραφίες)!

Facebook
Twitter
Το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» ήταν επιτόπιο και στάθηκε αφορμή, ώστε ο φωτογραφικός φακός να καταγράψει κάτι που όλοι, λίγο πολύ, συζητάμε και γνωρίζουμε, αλλά λίγοι έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια.

Πλην των υδραυλικών ή των ηλεκτρολόγων που επισκευάζουν χαλασμένους θερμοσίφωνες και στην Πάτρα ειδικά, έχουν άποψη από… πρώτο χέρι για το τι… φέρνει μαζί του το νερό, που μοιράζεται από τους πεπαλαιωμένους σωλήνες στα σπίτια της πόλης.

Οι φωτογραφίες  είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των αλάτων και της σκουριάς, που μένουν και σχηματίζονται στις σωληνώσεις, είτε στη βρύση, είτε και στους θερμοσίφωνες.

1A

3 3

Όπως μάλιστα μας λέει ο ηλεκτρολόγος Νίκος Κ. που μας κάλεσε για να μας δείξει το του λόγου το αληθές, «στην Πάτρα έχουμε πολλή δουλειά όσον αφορά χαλασμένους θερμοσίφωνες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα συχνότερα από άλλες περιοχές λόγω των πολλών αλάτων του νερού και της σκουριάς που μεταφέρει. Δεν προλαβαίνουμε τα καθημερινά ραντεβού», δηλώνει ο ίδιος στην «Πολιτεία» επιδεικνύοντας μας αυτό που αν απλώς το ακούγαμε, θα μας φάνταζε απίστευτο: Να πέφτουν ασταμάτητα μέσα από τον χαλασμένο θερμοσίφωνα ολόκληρα κομμάτια από σκουριά και άλατα, με αποτέλεσμα να γεμίσουν δύο κουβάδες όπως αυτός στην μία από τις φωτογραφίες!

Τα υλικά που έπεφταν κυριολεκτικά σαν «βροχή» έμοιαζαν στην κυριολεξία να είναι σαν οικοδομικά υλικά. Δεν ήταν όμως. Ήταν απλώς υπολείμματα από άλατα και σκουριά. «Με αυτό το νερό πλένονταν οι ένοικοι του συγκεκριμένου σπιτιού, αλλά δεν το ήξεραν. Σκεφθείτε τι θα βρούμε, αν ανοίξουμε και τις σωληνώσεις στις βρύσες», επισημαίνει ο ηλεκτρολόγος και αναγνώστης της εφημερίδας.

Ο οποίος συστήνει προσοχή σε όποιον αψηφά τον κίνδυνο και πίνει νερό απ’ τη βρύση, όπως χαρακτηριστικά μας λέει. Το πιο χαρακτηριστικό όλων, (ώστε να μην θεωρηθεί πως ο συγκεκριμένος θερμοσίφωνας ήταν παλιός), είναι ότι σύμφωνα με τον ένοικο του διαμερίσματος, μόλις πριν από 2 χρόνια είχε κάνει την τελευταία συντήρηση του θερμοσίφωνα! Δηλαδή όλο αυτό το υλικό σκουριάς και αλάτων, που γέμισε δύο ολόκληρους κουβάδες, συγκεντρώθηκε μέσα σε μόλις μία διετία!

4 2 scaled

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΠ

Πάντως από την πλευρά του ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος, το οποίο γνωρίζουν σε όλες του τις διαστάσεις. Άλλωστε ένα γιγάντιο έργο, αυτό της αντικατάστασης του δικτύου της πόλης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον περασμένο Ιούνιο.

Είναι το έργο που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος της ΔΕΥΑΠ, βάσει του οποίου, γίνεται αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών δικτύων ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες, σιδηροσωλήνες και PVC, με αγωγούς πολυαιθυλενίου.
Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη στις 30 Ιουνίου του 2020 η ανάληψη του έργου, μεταξύ ΔΕΥΑΠ και Εργοδυναμικής Πατρών ΑΤΕ για το δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Προσφυγικά – Ψαροφάι – Ταραμπούρα, συνολικού προϋπολογισμού 5.960.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΔΕΥΑΠ, το συνολικό μήκος του δικτύου προς αντικατάσταση είναι περίπου 80.000 μέτρα, ενώ περιλαμβάνονται και 4.150 περίπου συνδέσεις.

Οι αγωγοί που θα κατασκευασθούν θα είναι από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς, διαμέτρου 110, 160 και 225 χιλιοστών ως επί το πλείστον καθώς και από ελατό χυτοσίδηρο διαμέτρου 300 και 350 χιλιοστόμετρων.

Με την συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης της Πάτρας, όπου υπάρχουν κι εκεί, έντονα προβλήματα με βλάβες στο δίκτυο λόγω παλαιότητας και οι φυσικές απώλειες νερού είναι μεγάλες.

Οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύου είναι: Προσφυγικά, Ταραμπούρα και Στάδιο. Και η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται κατά 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και κατά 351.448,01 ευρώ από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top