ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τι περιλαμβάνει έκτακτο σχέδιο της Κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας

PLEURIS
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε το πρωί σήμερα στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και για τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού αλλά και για τις κλίνες covid που στελεχώνονται εκ νέου.

«Είμαστε προς την κορύφωση ενός κύματος που υπάρχει, υπάρχει ακόμα αυξητική πορεία η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. Το έντονο αυτό κύμα βγάζει νοσηλείες σε απλές κλίνες που δεν μεταφέρονται όμως σε ΜΕΘ. Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τον σχεδιασμό μας, στις απλές κλίνες έχουμε αύξηση, ενεργοποιήθηκε ήδη ένα σχέδιο αύξησης κλινών, που θα είναι γύρω στις 500 κλίνες. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά στο λεκανοπέδιο, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ομαλά», ανέφερε αρχικά.

«Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την άδειά τους, αντίστοιχα τον Ιούλιο γίνονται πολλές επεμβατικές πράξεις καθώς ο κόσμος μετά πηγαίνει στις διακοπές του. Ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός αλλά ελεγχόμενα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και ήταν σε αναστολή, ξεκίνησαν 6.212 σήμερα είναι 2. 148 άτομα σε αναστολή. Εκ του αποτελέσματος, αυτό το μέτρο, που δεν ήταν ευχάριστο, έχει μειώσει κατά 65 % όσους ήταν σε αναστολή. Αυτοί που νοσούν και ήταν σε αναστολή, επιστρέφουν μέχρι να λήξει το πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή στο 6μηνο», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές, άρα και τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι έως τριπλάσιος από τον δηλωθέντα. Πλέον, επειδή δεν έχουμε τον απόλυτο δειγματοληπτικό έλεγχο και έχουμε πιο στοχευμένο έλεγχο, είναι λογικό η θετικότητα να είναι μεγάλη. Η λογική που γυρνούν όλες οι χώρες στο τεστ, είναι ότι όταν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα, πας και κάνεις τον έλεγχο», επεσήμανε.

Υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα

Για την άρση των μέτρων για τον κοροναϊό, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως, «Η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται , εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία.  Η Δέλτα έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας, και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό. Κανείς δεν πάει στη λογική «πάμε να νοσήσουμε. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, πια η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία

Σχετικά με το έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία, ο Πλεύρης εξήγησε ότι με αυτό το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και τη μετατροπή του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid , θα αυξηθούν κατά 500 οι διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά κοροναϊού.

«Με τα μέτρα αυτά θα καλύψουμε τις κλίνες στο λεκανοπέδιο. Στις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες φαίνεται να είναι ακόμα πιο ελεγχόμενη η κατάσταση» είπε ο Θάνος Πλεύρης στο MEGA.

Το ΕΣΥ πιέζεται

«Η δυναμική του κορονοϊού υπάρχει. Το ΕΣΥ πιέζεται, πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειές τους ενώ ο Ιούλιος είναι ένας μήνας αρκετών επεμβατικών πράξεων πριν τις διακοπές» εξήγησε ο υπουργός Υγείας το σκεπτικό πίσω από την ενεργοποίηση του σχεδίου αν και, όπως συμπλήρωσε «ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός αλλά ελεγχόμενος».

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε και τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για τον κορονοϊό: «Έχουμε ενεργοποιήσει ένα πρωτόκολλο που είναι το μέσο, το επόμενο στάδιο θα είναι να να βάλεις ιδιωτικές δομές και στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά αυτό δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Εξετάζουμε να το ενεργοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο και θέλουμε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα όπως πηγαίνεις για τις άλλες νοσήσεις να πηγαίνεις και για κοροναϊό. Δεν θέλουμε να πάμε σε μονοθεματικά νοσοκομεία γιατί θέλουμε το ΕΣΥ να λειτουργεί κανονικά

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές. Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι μπορεί να είναι έως και τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα. Είναι λογικό να έχουμε αυξημένη θετικότητα αφού τα τεστ είναι πλέον πιο στοχευμένα. Η διαφορά που βλέπετε σήμερα τόσα πολλά κρούσματα και λιγότερους επιβαρυντικούς δείκτες σε σχέση με Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο είναι ο εκτεταμένος εμβολιασμός» πρόσθεσε για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

You may also like

Comments are closed.