ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Οικονομία στην Ελλάδα το 2023: Αύξηση ΑΕΠ 2,2% & Πληθωρισμό 3,9%

Facebook
Twitter

Ανάπτυξη 2,2% φέτος, λίγο χαμηλότερα από το 2,3% που είναι η επίσημη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία και 1,9% το 2024, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει ισχυρή παρά τους μετωπικούς ανέμους.

Για το 2023 θα προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% καθώς αυξάνεται ο ρυθμός υλοποίησης τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,7% από 8% το 2022 λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη του Οργανισμού για μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών φέτος κατά 0,2% έναντι αύξησης 4,5% πέρυσι και αύξηση των εισαγωγών κατά 6,7% έναντι 10,2% πέρυσι, με αποτέλεσμα η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι αρνητική.

Ανάκαμψη των εξαγωγών κατά 4,2% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024, η οποία σε συνδυασμό με τη μικρότερη αύξηση των εισαγωγών κατά 3,4% θα οδηγήσει σε μικρή θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ.

Το 2024, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να συνεχίσει τη χαμηλή πτήση της (αύξηση 1,6%) και η αύξηση των επενδύσεων να επιβραδυνθεί στο 4,4%.

Μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, ενώ η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε το 2023 λόγω περιορισμών στην παραγωγική δυναμικότητα. Για την ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί από 12,4% πέρυσι στο 11,2% φέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024.

Αύξηση του δομικού πληθωρισμού

Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό (με βάση τον δείκτη τιμών της Eurostat), ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι μειώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Απρίλιο ανερχόταν στο 4,5% αλλά έχει αποκτήσει ευρύτερη βάση, με τον δομικό πληθωρισμό να έχει φθάσει το 6,1% τον ίδιο μήνα. Προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 9,3% πέρυσι στο 3,9% φέτος και περαιτέρω στο 3,2% το 2024, αλλά για τον δομικό πληθωρισμό – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 4,6% πέρυσι στο 5,5% το 2023 για να μειωθεί στο 3,3% το 2024.

Αυξάνονται οι μισθοί

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιταχυνθεί και τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% μετά από αυξήσεις περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους

Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η επίτευξη και διατήρηση της προγραμματισμένης από την κυβέρνηση επανόδου σε πρωτογενή πλεονάσματα – σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024 – θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 2,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 1,5% φέτος και περαιτέρω στο 1,3% το 2024.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται από 170,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 163,4% φέτος και το 157,9% το 2024, ενώ σημειώνεται μείωση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σχεδόν στις 130 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2022.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η χρήση των όποιων μη προβλεπόμενων εσόδων ή χαμηλότερων δαπανών για τη μείωση του δημόσιου χρέους παρά την αύξηση των μεταβιβάσεων θα βοηθούσε στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Υψηλό το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος και το 8,7% το 2024.

Για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περιορίζεται από τη συμφωνία των ελληνικών τραπεζών να παγώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως τον Απρίλιο του 2024 και από το σχετικά υψηλό ποσοστό των πρόσφατων δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Η προώθηση της χρήσης της γονικής άδειας, ευέλικτων εργασιακών συμφωνιών και η επέκταση των διευκολύνσεων για τη φροντίδα των παιδιών θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών και των νέων, σημειώνει.

Στο 2,7% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αλλάζει κατεύθυνση, αλλά θα είναι μακρύς ο δρόμος για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. «Η μείωση των τιμών ενέργειας και του γενικού πληθωρισμού, η χαλάρωση της στενότητας στην προσφορά και η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ισχυρή απασχόληση και τη σχετική οικονομική αντοχή των νοικοκυριών, συμβάλλουν σε μία προβλεπόμενη ανάκαμψη», η οποία θα είναι ωστόσο αδύναμη με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 και μικρή επιτάχυνσή της στο 2,9% το 2024, με τα δύο ποσοστά να είναι αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης στη δεκαετία πριν από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός για τις οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 7,8% το 2022 στο 6,1% το 2023 και το 4,7% το 2024, με τη βοήθεια της μείωσης των τιμών ενέργειας και τροφίμων, τον μετριασμό των πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης και μικρότερων στενοτήτων στην προσφορά. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται σχετικά άκαμπτος αλλά να μειωθεί σταδιακά προς τον στόχο στις αναπτυγμένες οικονομίες έως το τέλος του 2024.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top